mandag 12. mars 2012

Bokbloggturnéen: Hugo Cabret av Brian Selznick

Dette innlegget bare forsvant når det skulle legges ut 12. mars, uten at jeg merket det før et par dager senere...

Jeg var så heldig å få lese Himmelfallen av Bian Selznick tidligere i Cappelen Damms bokbloggturné, så jeg ble veldig glad da jeg denne gangen også fikk muligheten til å lese Hugo Cabret av samme forfatter. I morgen er det Dragoart som skal blogge om boken.

Coveret er basert på filmen, og boken heter opprinnelig Oppfinnelsen av Hugo Cabret. Boken er utgitt som pocket, noe som faktisk gjorde boken litt tung og uhåndterlig siden det er såpass tykk og trykket på tykt papir. Tegningene blir litt mer splittet i en pocket, fordi det er ganske vanskelig å få åpnet boken helt.

Brian Selznick hadde lenge lyst til å skrive en bok om filmskaperen Georges Méliès, og Hugo Cabret er resultatet av det ønsket. Filmen under er en av Georges Méliès filmer, og denne er sentral i boken. Du får velge om du vil se den før eller etter at du har lest Hugo Cabret.Som i Himmelfallen, har tegninger en viktig rolle i denne boken. Selznick er en meget dyktig illustratør og hver tegning bør nytes og ikke bare blas fort forbi for å komme videre i historien. Bildene er med på å fortelle historien, og jeg synes Selznick gjør det bedre gjennom tegninger enn gjennom ord.

I boken møter du 12 år gamle Hugo Cabret. Han lever inne i veggene til jernbanestasjonen i Paris i 1931. En mystisk tegning, en notisbok, en stjålet nøkkel og en mekanisk dukke er sentrale elementer i historien. Boken passer best for barn i alderen 10-12 år, men kan og bør leses av eldre også. Jeg begynte og lese den for min datter på 7 år, men hun syntes boken var kjedelig og vi ble enige om at jeg skulle fortsette å lese den selv. Når hun blir litt eldre vil hun nok sette større pris på den, men nå liker hun best bøker med litt større driv og action. 

Boken er filmatisert med premiere førstkommende fredag, og det er ingen tvil om hva jeg skal da. Filmen fikk 5 Oscar, så da får vi se om jeg er enig i om filmen fortjener dem. Filmpolitiet mente at filmen ble litt kjedelig, og jeg kan se at utifra historien i boken, så kan den nok virke litt stillestående. Historien tar seg litt opp etterhvert, men jeg likte Himmelfallen bedre.

Jeg avslutter med et av favorittsitatene mine i boken:
"Jeg liker å tenke at hele verden er en maskin. Du skjønner, maskiner har ingen overflødige deler. De har nøyaktig det antallet det trenger. Så jeg tenker at hvis hele verden er en stor maskin, må det være grunn til at jeg er her."
s. 378


Tørre fakta:
Utgitt: 2012 (Første gang utgitt på norsk 2008 som Oppfinnelsen av Hugo Cabret)
Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: Johann Grip
Illustrasjoner: Brian Selznick
Sideantall: 533 sider (pocket)
Originaltittel: The Invention of Hugo Cabret (2007)
ISBN:978-82-02-36358-1
Kilder: Anmeldereksemplar fra Cappelen Damm
______________________________________________________________
Om forfatteren:

Brian Selznick (1966 - ) debuterte med The Houdini Box. På den tiden jobbet han på Eeyore's Books for Children på Manhatten. Der lærte han alt om barnebøker av sin sjef, og til helligdagene malte han vinduene. Etter dette har han illustrert og/eller skrever over tyve barnebøker. Oppfinnelsen av Hugo Cabret er utgitt i over 25 land. Den lå lenge på New York Times' bestselgerliste, kom til finalen i National Book Award og vant Caldecott-medaljen for 2008. Her finner du en oversikt over andre bøker han har skrevet.

2 kommentarer:

  1. Den første utgaven er innbundet, bare et tips:)

    SvarSlett
  2. Jeg er enig i at Himmelfallen var bedre.

    SvarSlett

Populære innlegg