Inger Bråtveit har skrevet boken Kven er snillast av far og mor? Tegningen er av Thomas Nordby. Boken har jeg fått tilsendt for omtale, og min datter og jeg har nå lest gjennom den hver for oss.
Det første som slo meg var at boken så litt kjedelig ut. Jeg har ikke sansen for coveret, det ser nesten litt billig ut. Det er nok den blå bakgrunnen som gir meg assosiasjonen. Ellers var illustrasjonene inne i boken bra og beskrivende. Nynorsk er ikke noen spesiell utfordring for min del, min datter på 8 er heller ikke skremt av det selv om hun innimellom måtte spørre om enkelte ord. Jeg synes det er bra at barna lærer seg tidlig å ha med nynorsk å gjøre, slik at når det dukker opp på skolen så er det ikke noe avskrekkende tvangsprosjekt for dem.
For min del så synes jeg boken blir for dyp til å være en barnebok. Her er det problemstillinger en virkelig må tenke gjennom, og for min åtte år gamle datter var det veldig opplagt om hvem som var smillest. Knut ligger på sykehuset. Faren er ved senga hans store deler av tiden, mens mor er på forretningsreise. Det kommer fram at faren gjør mange av de nære tingene sammen med Knut, mens mor er en travel forretningskvinne som har behov for å trimme og som ofte er stresset. For min datter var valget helt klart. Mor var snillest, for hun ga knut en hund i gave! Kinoturer og boller med eggefyll havnet lett i skyggen av en sprell levende hund.
Og kanskje det er det forfatteren vil ha frem, hvor lett det er å kjøpe barna i en travel tid? At foreldrene som leser boken skal få noe å tenke på? Men hva får så barna ut av boken? Jeg er virkelig ikke overbevist av denne boken. Jeg føler at jeg ikke helt er komfortabel med tittelen og fremstillingen av foreldrenes rolle her. Stilles moren i et dårlig lys fordi hun er i Finland på forretningsreise og har dårlig samvittighet fordi hun ikke er sammen med sønnen når han havner på sykehuset? Skal det være et spark til foreldre som har travle jobber og som ikke har tid til å være sammen med barna og familien slik man ideelt sett burde? For fortsatt så fungerer det ikke som barnebok. Siden boken er en tynnere billedbok med ikke altfor mye skrift, så vil man fort tenke seg at boken er rettet mot de litt yngre barna, i aldersgruppen rundt min datter og yngre. Men selv om hun er en smart og reflektert jente så fór denne historien rett over hodet hennes. Hun har lest den tre ganger nå, mest fordi nynorsk er gøy og så får jo Knut en hund tilslutt!
Boken får ikke høye scoren hos meg, jeg kjenner at dette ikke er en bok jeg kommer til å anbefale videre. Den tar opp viktige ting som man gjerne bør reflektere over og diskutere, men som en barnebok fungerer den ikke spesielt godt.
Utgitt: 2012
Forlag: Flamme Forlag
Illustratør: Thomas Nordby
Sideantall: 46 sider (innbundet)
ISBN:978-82-02-39785-2
Kilder: Anmeldereksemplar
Jeg leste en anmeldelse i lokalavisen av denne boken hvor anmelderen mener det er flott at Bråtveit åpner for likestillingsdebatt med barn under ti år. Og det er det jo. Men jeg har ikke sansen for at kjønnsrollene blir snudd totalt på hodet som i denne boken, vi burde ha kommet lengre enn som så.
SvarSlettJeg er enig i det du skriver, for hva om det var far som jobbet for et multikonsern, hadde boken fått frem budskapet på samme måte? Når man da bruker spørsmålet om hvem som er den snilleste, så kjenner jeg at jeg blir litt provosert over at forfatteren ber barnet ta et valg i noe de ikke burde være nødt til å ta stilling til.
SlettGodt spørsmål, og jeg tror svaret er nei. I mange av bøkene med kjønnsroller opp-ned blir faren også fremstilt som en skikkelig tøffelhelt. Det blir helt feil.
SlettGratulerer med høyeste rangering på listen over Norges mest populære bokblogger!! : D
SvarSlettHva, hvor ser man det? :D
SlettMå innrømme jeg takket nei til denne pga. titelen og det at jeg jo ikke akkuratt er målgruppen. Har ingen barn og lese den for, desverre :)
SvarSlettTakk for ærlig anmeldelse..
Enig.. Coveret gjør ikke så mye godt for boken tror jeg..
Fant anmeldelsen din veldig spennende :)