mandag 6. februar 2012

Bokanmeldelse: Jezebel av Irène Némirovsky

Dette var min første Irène Némirovsky roman, tilfeldig plukket opp i en bokhandel. Jeg hadde hørt mye skryt om hennes bøker tidligere, så jeg skred til verket med spenning og forventninger.

I Jezebel møter vi Gladys Eysenach. Hun står tiltalt for å ha drept sin unge elsker, og vi blir dratt inn i rettsaken i et forrykende tempo. Dette føles virkelig som en ekte rettssak, slik man ser på TV, med den aggressive advokaten som ikke er villig til å la noe ligge for å få dømt den tiltalte. Gladys kommer frem som en skyldig og stakkarslig, en kvinne som har gjort det hun er beskyldt for.

Denne boken begynner med slutten. Etter rettsaken, møter vi den unge Gladys. Hun er 18 år og har levd hele sitt liv sammen med en undertrykkende mor. Etter hennes første ball, oppdager hun at menn synes hun er vakker og at hun med dette har makt over dem. Hun får smaken på det å bli elsket og beundret og dette blir en ren besettelse for henne.

I mange av bøkene jeg har lest, har jeg hatt lyst til å hoppe inn i historien og fortelle hovedpersonen en ting eller to, og aldri har dette behovet vært større. Ikke bare fortelle, men gjerne også hyle litt og fike til hennes "unge og vakre kinn". For Gladys behov for oppmerksomhet og ønsket om evig ungdom kjenner ingen grenser, og hun er villig til å ofre ALT for dette, selv sin egen datter, barnebarn og frihet. Mest sannsynlig ville hun vært lykkeligere i dag, nå når plastisk kirurgi er tilgjengelig (boken foregår i første halvdel av 1900-tallet). I denne boken får vi virkelig presentert toppen av overfladiskhet, og du kan ikke bli et annet enn sint og frustrert. Skjønnhet og ungdommelighet er det eneste som teller. Indre verdier spiller ingen rolle.

Det som faktisk gjør boken verdt å lese, er at den er godt skrevet. Enkelte ganger hopper den litt frem og tilbake i tid, og enkelte ganger falt jeg litt av, men kom meg fort inn igjen. Jeg likte begynnelsen best, rettssakens tempo var herlig og forfriskende, og det roer seg ned etterhvert som forhistorien fortelles. Det er ganske interessant når personene som vitnet i rettsaken dukker opp i historien, og vi får et innblikk i hvem de faktisk er, og at de kanskje ikke alltid snakker helt sant.

En ting som er litt interessant her, er at boken ble utgitt i 1936. Gladys historie går lenger frem i tid, men det er ingen andre verdenskrig. Først stusset jeg litt, siden første verdenskrig spilte en viktig rolle, helt til jeg kom på når boken var skrevet...

Det er alltid et dilemma, nå man skal bedømme en bok. For når man ikke liker hovedpersonen, kan det gjerne trekke litt ned (som jeg har nevnt i bloggen tidligere). Men, det gjør jo strengt tatt ikke en bok dårligere, og vi kan jo ikke like alle hele tiden? Det å lese om noen man misliker, spesielt i en slik setting som her, kan gjøre det hele mer interessant og man kommer inn i en helt annen måte å tenke på. Derfor gir jeg boken en ganske god karakter, utifra at jeg fant den interessant og velskrevet, og at jeg  så absolutt ikke ble skuffet.Tørre fakta:
Utgitt: 2010
Forlag: Vintage Books
Sideantall: 288 sider (pocket)
Originaltittel: Jézabel (1936)
ISBN: 9780099520382
Kilder: Kjøpt
__________________________________________________________
Litt om forfatteren:
Irène Némirovsky (11/2-1903 - 17/8-1942) ble født i Kiev, Ukraina (den gangen Sovjet). I 1918 flyktet hun med familien fra den russiske revolusjonen, og til Frankrike, hvor hun levde resten av sitt liv. Hennes første roman, David Golder, kom ut i 1929, og hun ble raskt en velrenommert og populær forfatter i sitt nye hjemland. I 1926 giftet hun seg med en annen jødisk/russisk emigrant, Mikhail Epstein, som hun fikk to døtre med. Némirowsky hadde selv bakgrunn som jøde, men i 1939 konventerte hun sammen sine døtre til Den Romersk-Katolske kirken. Dessverre fikk hun ikke fransk statsborgerskap, grunnet den anti-semittiske holdningen på den tiden, og 13. juni 1942 ble hun arrestert som statsløs jøde. Hun endte til slutt opp i Auschwitz' gasskamre (selv om det offisielt het at hun døde av tyfus). I 2004 ble boken Suit Francais utgitt av hennes ene datter. Hun hadde hatt den gjemt og trodd det var en dagbok, noe som ville vært for smertefullt å lese. Da hun senere skulle gi bort en god del av morens ting, fant hun ut at det var to noveller. I 2007 ble også novellen Fire in the Blood utgitt.

På norsk er følgende bøker utgitt:
 • 2006 Storm i juni (Suite Française, 2004) 
 • 2008 Sjelens herre (Le maître des âmes, 1939) 
 • 2008 Hett blod (Chaleur du sang, 2007)
 • 2009 David Golder (David Golder, 1929)
Kilder: Goodreads.com
 Wikipedia         

5 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse:) Hørt om forfatteren, men har ikke lest noe av bøkene hennes:)

  SvarSlett
 2. Så spennende, denne boken ble jeg veldig nysgjerrig på! Og for en flott anmeldelse, altså :) Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 3. Kjempe bra anmeldelse, fikk lyst å lese boken, så den må noteres ned:)Har heller ikke lest noe av henne før.

  SvarSlett
 4. Kjenner meg igjen i omtalen din. Hadde til tider lyst til å slenge boken i veggen. Jeg ble bare mer og mer frustrert. Gladys er og blir håpløs. Men at boken er godt skrevet er det ingen tvil om. Landet på samme terningkast som deg!

  SvarSlett
 5. Gleder meg å høre at flere liker Nemirovsky sine bøker. Jeg har ikke lest denne, men har lest de som er oversatt til norsk.

  SvarSlett

Populære innlegg