fredag 10. februar 2012

Bok på film: Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland

For tiden er jeg dypt inne i Jan Kjærstads fortelling om Jonas Wergeland og har allerede nå begynt å se frem til søndag 19. februar. Da kommer nemlig hele hans trilogi som en miniserie på NRK kl. 20.55. Serien har fått navnet Erobreren (Bøkene heter Forføreren, Erobreren og Oppdageren). Er serien i nærheten så bra som boken, så er dette et tidspunkt du rett og slett er nødt til å sette av på søndagskveldene fremover.

Har du lest bøkene, så vil du nok forstå at serien ikke blir helt som bøkene, det vil rett og slett være umulig. Måten Kjærstad skriver på ville fungert elendig på film og seerne ville mest sannsynlig endt opp som meget forvirret. I bøkene hopper han hele frem og tilbake i tid (noe som faktisk fungerer meget bra for en gangs skyld), og vi snakker tykke bøker ganger tre, som skal bli til seks episoder. Det MÅ være endringer, så jeg ser frem til å kunne sammenligne.

Erobreren er et stort prosjekt fra NRKs side. Dette har blitt deres dyreste produksjon noensinne, og serien har vært under planlegging i hele 10 år. I hovedrollen som Jonas Wergeland finner vi Kåre Conradi og Jacob Oftebro, henholdsvis voksen og ung versjon, da vi følger Jonas i over 4 tiår.. Gøril Maurseth spiller Jonas' tante.

For deg som ikke kjenner til bøkene, så handler det kort fortalt om en mann, Wergeland, som er en kjent TV-stjerne. I første bok kommer han hjem fra en utenlandstur og finner sin kone drept. Deretter blir vi kjent med Jonas og hans meget innholdsrike liv. I neste bok blir han arrestert for mordet og i siste bok finner vi han ombord på skøyta Colin Archer og vi lærer mer om hans liv. Disse bøkene er skrevet så komplekst og er fullstendig anderledes alt annet jeg har lest. For siste boken fikk Jan Kjærstad Nordisk Råds Litteraturpris. Dette er ikke bøker du pløyer igjennom på et døgn, men ikke la deg skremme av det!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg