tirsdag 21. juni 2011

Bokanmeldelse: Reisen hjem av Lori Lansens

Denne anmeldelsen er også publisert på min.sb.no

I boken Reisen hjem av Lori Lansens møter du Addy Shaw. Hun er nå en eldre kvinne som bor i en trailerpark i Canada. En dag tropper en kvinne opp på døren hennes og spør om hun kan passe et barn den sommeren, mot betaling, og Addy går motvillig med på det. Så når Sharla Cody dukker opp på trappen til Addy - møkkete, tykk, småfrekk og uten penger - lurer Addy på hva slags tabbe det er hun har gjort.

Det viser seg å ikke være en tabbe, og Addy får raskt tilnavnet Mamma Addy av Sharla, ei lita jente på 5 år som ikke har hatt en stabil og trygg oppvekst til nå. Addy blir raskt som en mor for henne, og Sharla blir ikke bare som en datter, men også en kilde til gamle minner. Vekselvis blir vi kjent med Addy og Sharla, samt den unge Addy og hennes start på det voksne liv. Her er det urettferdighet, glede, kjærlighet, galskap, ondskap, hat, rettere sagt, mer eller mindre hele følelsesregistret samlet mellom to permer.

Forfatteren kommer selv fra Chatham, stedet hvor store deler av boken foregår. Hun var tidligere manusforfatter, før hun fikk utgitt sin første bok. Nå har hun tre suksessfulle romaner bak seg, romaner som har gjort suksess både nasjonalt og internasjonalt. Whoopi Goldberg har kjøpt filmrettighetene til Reisen hjem, og jeg gleder meg til å se filmen, i håp om at den klarer å gjøre boken rettferdighet

Dette er en bok som bør leses med et lommetørkle ved din side. Dette er en bok som skal nytes. Dette er en bok jeg sent vil glemme. Jeg har aldri brukt så lang tid på en bok jeg har likt, fordi jeg ikke ville skilles fra mine to nye venner, Sharla og Addy. Normalt, når jeg liker en bok, sluker jeg den hel uten å stoppe, men det ønsket jeg ikke denne gangen. Jeg ville dra det ut i det lengste og i ettertid bevare minnet. Forfatteren får deg til å føle karakterene, bli kjent med dem, glede deg sammen med dem og sørge for dem når ting er vonde. Jeg vet at jeg kommer til å savne både Addy og Sharla, og antageligvis kommer jeg til å besøke dem igjen senere.
For meg er en god slutt noe av det viktigste med en bok. Selv en middelmådig bok kan reddes med en god slutt. Denne boken hadde en veldig god slutt. Jeg gråt som bare det, og jeg var både trist og rørt. Selvfølgelig måtte min mor ringe meg da jeg var på siste side, og jeg måtte hikstende forklare at hun forstyrret meg mitt i lesingen.

Det ble litt debatt rundt denne boken, da Juritzen Forlag valgte å la skrive kommentarene til diverse bokhandlere på utsiden av boken. Men skal jeg være helt ærlig, så spiller det ingen rolle, siden ordene er sanne alle som en..

Tørre fakta:
Utgitt: 2011
Forlag: Juritzen Forlag
Oversetter: Ragnhild Eikli
Sideantall: 467 sider (innbundet)
Originaltittel: Rush Home Road (2002)
ISBN: 9788282050999
Kilder: Anmeldereksemplar fra Sandefjords Blad (meningene uttrykt i denne anmeldelsen er helt og holdent mine egne).

3 kommentarer:

  1. Så det var noen andre bokbloggere som også har skrevet omtale på denne, med samme oppfatning som deg. Jeg konluderer med at denne skal jeg lese!:)

    SvarSlett
  2. Høres ut som en fornuftig konklusjon ;)

    SvarSlett
  3. eg elsker denne boken og følte som du da eg også leste den nå nylig. tror aldri eg har tutet så mye av å lese en bok før ... eg vil definitivt lese den igjen, og igjen :D

    SvarSlett

Populære innlegg