mandag 31. desember 2012

10 på topp 2012

Når vi nå starter på den siste dagen i året, er det på tide å oppsummere årets beste bøker. Egentlig satt jeg først litt igjen med følelsen av at de superfantastiske bøkene hadde uteblitt, men så ser jeg på listen min og observerer at det er gode bøker med her, bøker som virkelig fortjener sin plass. Det er en tydelig rød tråd, hvor det er langt mellom happy ending, smil og latter. I all hovedsak er det menneskesinnet og sorg som dominerer listen, samtidig som det er forfattere som virkelig klarer å formidle det de skriver. Den eneste underholdningen som er på listen, er Fever-serien, men den er til gjengjeld forholdsvis mørk. Vi får se hvilken retning neste år tar! 

GODT NYTTÅR ALLE SAMMEN!


Bøkene er ikke rangert, så rekkefølgen er tilfeldig.

I forbindelse med vårens bokbloggturné, fikk jeg muligheten til å lese denne fantastiske barneboken. Den er skrevet så godt og omhandler barnemishandling fra en venn og et barns ståsted. Mei er venn med Leo. Leo har det ikke bra, det er noe som ikke er helt som det skal i forbindelse med faren hans. Synne Lea skriver mye mellom linjene og mestrer ordene helt nydelig. Anbefales på det sterkeste! Les min omtale her.

Charles Dickens var en virkelig stor forfatter, ingen kan påstå noe annet. Han er en av de som skriver så frydefullt bra at man bare vil ha mer! Dette var faktisk andre gangen jeg leste denne boken, og den var mye bedre den andre gangen. De fleste har kanskje fulgt BBCs serie på NRK i jula. Likte du den, bør du definitivt lese boken. Den er nemlig så mye bedre enn light-versjonen en har fått servert på skjermen denne romjulen! Min omtale finner du her.


Linnea Myhres bok Evig søndag satt meg skikkelig ut denne høsten. Dette var en av de bøkene som bare sneik seg inn på meg etter at jeg leste den og fikk meg til å føle meg litt som pippipen på forsiden. Utrolig ærlig om depresjon og spiseforstyrrelser. Her er min omtale.

Jeg har ofte klaget over at det er altfor mange like fantasy-bøker. Da er det så utrolig deilig når man kommer over noe som er helt nytt og anderledes! Noe man virkelig ikke klarer å forutse eller gjette seg fram til og som man bare kan la se forføre av. Karen Marie Moning har skrevet en serie på fem bøker (hun har nå kommet med en spin-off bok, og det skal komme flere etterhvert) om Mackayla Lane som drar til Irland for å finne svaret på søsterens mordgåte. Før hun vet ordet av det har hun blitt kastet ut i en verden som går rett mot undergrunnen, og hvor hun ikke kan stole på noen. Alt hun trodde hun visste om sitt enkle og beskyttede liv blir røsket opp og ingenting blir som før. Jeg har av en annen grunn ikke skrevet om flere enn første boken, men jeg kan med trygghet si: De blir bare bedre og bedre etterhvert som du kommer utover i serien! Denne leses av alle fantasy-elskere. Her er hva jeg mente om bok nummer én.


Denne boken leste jeg helt nylig, og den kom lett inn på listen min. Jeg liker slike bøker som sier så lite om så mye, bøker som rommer masse følelser og som er skrevet så utrolig vakkert. Enkelte forfattere har virkelig en gave når det gjelder å håndtere ord, og Alessandro Baricco viser virkelig at han har dette talentet i denne lille boken. Her er min omtale.


Dagene er gjennomsiktige av Mirjam Kristensen er nok en liten bok med en fantastisk sammensetning av ord som får deg til å elske historien man leser. Dette er en dypt tragisk bok, da den handler om lille Sofie som mister broren sin i en tragisk drukningsulykke. Den handler om hvordan hun takler dette og hvordan hennes familie takler det. Den er så trist og vakker på samme tid, og jeg hikstet og gråt som bare det innimellom. Alt blir fortalt fra barnets synspunkt, noe som gir meg en sterk opplevelse. Min omtale finner du her.


Hver dag av David Levithan (det var umulig å finne den norske forsiden av boken) er en ungdomsbok ulik noe annet jeg har lest tidligere, og siden jeg hele tiden er på søken etter nye plot, så falt denne i god smak. I Hver dag våkner A opp i en ny kropp hver dag, innenfor en viss radius. Hva når h*n så forelsker seg? Romanen er velskrevet. Jeg var mot slutten veldig nervøs for hvilken retning dette skulle gå. Dette er en bok en forfatteren kjapt kunne ødelagt for meg om han hadde går i "feil" retning. Heldigvis gjorde han det eneste rette etter min mening og fikk meg til å gråte en aldri så liten skvett, og historien satt igjen i meg i et par dager etterpå. Dessverre har jeg ikke rukket å skrive noe om den ennå(!), men jeg lover å få gjort noe med det meget snart. Boken ble så absolutt en av mine nye favoritter.


Monsteret kommer er skrevet ferdig av Patrick Ness, etter en ufullført bok av Siobhan Dowd. Dette er et meget vellykket prosjekt og har blitt en vakker barnebok på mange måter. Den er spekket av fantastiske tegninger samtidig som den tar for seg et meget sårt tema. Kjenner jeg har lyst til å lese boken på nytt bare ved å nevne den her. Her har du min omtale av den.


Dagene før mai er en meget minimalistisk og velkomponert roman av debutanten Sanne Mathiassen. Dette er faktisk den tredje boken fra Bokbloggturnéen som er med på denne listen. Boken handler om ei jente som har mistet sin far, som sørger, føler seg misforstått og som er veldig ensom. Denne boken er en ren fryd, selv om temaet er tungt. Les mer om hva jeg mente om boken her.

Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch er en ungdomsbok jeg leste for et par uker siden, men som jeg ikke er ferdig med å skrive en omtale om. Boken tar for seg temaet 'ung jente forelsker seg i eldre mann', samtidig som den fremhever evnen til å innse ting selv, stole på seg selv og naturligheten i at slikt kan skje en ung jente og unaturligheten i at den voksne viser disse følelsene tilbake. En velskrevet, ekte og ærlig bok.

17 kommentarer:

 1. Alt jeg vil er å kysse deg er en bok jeg også har lest, likte den boken:) Godt skrevet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo noe av det som er så spennende med bøker, det kan oppleves så veldig forskjellig fra person til person! Litt nysgjerrig er jeg jo på hvilken bok det er da :P

   Slett
 2. Fin oppsummering! Av de du nevner har jeg lest Store forventninger, absolutt mye bedre enn serien som nettopp gikk.

  Ønsker deg et fantastisk leseår i 2013 :)

  SvarSlett
 3. Her var det mange gode bøker! Hver dag er absolutt på min 10 på topp liste og Karen Marie Morning står her i hylla ved siden av meg og venter på å bli lest. Store forventninger er jo bra og Leo og Meg likte jeg også.

  Jeg ønsker deg et godt Nytt År og et Godt Nytt Leseår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må ikke la Fever-serien vente for lenge, det er jo en fin start på året! He he

   Godt nytt år og godt nytt leseår til deg også!

   Slett
 4. Jeg leser jo mest krim, og stort sett mainstream, og de beste i år:
  Gjenferd av Jo Nesbø
  Isprinsessen av Läckberg
  Kvinnen i buret av Jussi Adler Olsen

  Har i tillegg lest disse bra som ikke er krim:
  Etter attentatet
  Tusen Strålende soler

  Merete :)

  SvarSlett
 5. Fantastiske Hver dag... Er virkelig glad i den boken.

  SvarSlett
 6. Litt morsomt at en av dine "ti på topp"-bøker nok ville havnet på min bunnliste for 2012. ;-)

  SvarSlett
 7. Jeg har faktisk ikke lest en eneste av disse, men er fristet til å lese omtrent alle nå:-) Jeg har flere av dem på leselisten allerede heldigvis og ble spesielt overbevist av din omtale av Evig Søndag selv om jeg egentlig ikke hadde tenkt å lese den. Fever-serien høres også ut som noe jeg må prøve meg på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at jeg klarer å inspirere :)

   Liker man fantasy, så er Fever-serien noen en så absolutt må lese! Jeg har lyst til å lese den en gang til kjenner jeg!

   Slett
 8. Derfor er det så gøy å følge deg, fordi du leser så forskjellige bøker i forhold til meg! Godt leseår 2013 :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy :) Jeg har planer å bevege meg litt ut i ditt science-fiction univers etterhvert. Jeg liker å se diverse serier i sjangeren (ikke de altfor skumle filmene, men Doctor Who, Stargate, John Carter osv). Jeg har liksom en liten sperre når jeg kikker på bøker, men jeg er overbevist om at det er tull og fanteri :P

   Godt leseår til deg også, skal bli spennende å se hva det vil bringe!

   Slett
 9. Riktig godt nytt leseår, Anja :) Jeg har ikke lest en eneste av dine favoritter fra 2012, men det henger kanskje sammen med det faktum at jeg som regel styrer unna de mørke historiene? Søsteren min var vilt begeistret for Fever-serien og skrev en ganske begeistret omtale av den serien på bloggen, det ser ut som om dere er helt på bølgelengde der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk lyst til å lese Fever-serien en gang. Den er så sitrende intens, anderledes og spennende hele veien gjennom :)

   Slett
 10. Det kommer mange spennende titler nå om dagen ja, selv har jeg ikke lest mange av disse, men er inne i en periode der jeg leser en del ungdomslitteratur - så tror jeg skal begynne på "Hver dag". Mange som har skrytt av denne!

  Godt leseår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som et godt valg å prøve seg på Hver dag!

   Slett

Populære innlegg