tirsdag 11. desember 2012

Bokomtale: Lille ekorn av Linn T. Sunne


Brageprisvinneren for kategorien ungdomsbøker ble i år Linn T. Sunne med boken Lille ekorn. Boken har i dag et meget aktuelt tema med tanke på de siste sakene som har foregått innen Arbeiderpartiet, nemlig forholdet mellom unge jenter og eldre menn. Jeg hadde lest flere positive anmeldelser av boken på andre blogger, så da ble boken med hjem fra biblioteket.

Dette er på mange måter en lettlest bok. Det er ikke mange sidene, kapitlene korte og språket er presist og ungdommelig. Dette er en bok som passer perfekt for unge, selv for de som nødvendigvis ikke leser så mye. Selv tror jeg at jeg brukte ca. 1 1/2 time på den.

Aurora er 14 år spiller håndball og er ganske så god. Treneren støtter henne og er en stor trygghet for Aurora.
Vi begynner å bli gode. Det hadde vi ikke vært uten Gaute. Han er faren til Dorte og har trent oss siden vi var småjenter. Han kjenner oss, vet når vi kan pushes og roser oss når vi virkelig fortjener det.
Plutselig begynner treneren å være der mer for Aurora en vanlig. Oppmuntrende tekstmeldinger blir til telefonsamtaler, og før Aurora vet ordet av det er hun forelsket for første gang.Slikt har vel alle unge jenter på et eller annet tidspunkt opplevd, enten det er den kjekke læreren eller den stilige Hollywood-skuespilleren. Svermeri som er helt uskyldig og dør ganske kjapt. Men hva når den voksne og ansvarlige personen spiller videre på disse følelsene?

Dette er en bok som bør leses av mange, fordi den beskriver situasjonen så utrolig godt. Her er historien fortalt fra Auroras synsvinkel, vi ser hvordan hun faller hodestups og hvor dårlig en slik ung jente er rustet til å takle realiteten. Vi ser hvordan den som faktisk har størst ansvar i en slik situasjon, nemlig den voksne, ikke klarer å sette en stopper før det har gått for langt og hvordan Aurora sliter med å se situasjonen fra samme side som de voksne. For henne er dette en like intens forelskelse som om gutten hadde vært 14 år og verden ikke kun svirrer rundt disse følelsen.

Det eneste negative jeg har å si om boken, er at jeg synes forfatteren gjør Aurora litt for frimodig. Hun er helt uerfaren og har aldri hatt en kjæreste, men er veldig pågående. Men, nå har dagens ungdom vokst opp i et mer sexualisert samfunn enn hva jeg gjorde, så det kan hende at det er en normal reaksjon for alt jeg vet. 

Boken kan så absolutt anbefales, og jeg tenker den er viktig å lese for både voksne og unge. Den setter fingeren på  at overgriperen kan få en meget enkel jobb om han spiller kortene sine rett, og hvor viktig det er at den voksne ser sitt ansvar da en ung jente ikke er i stand til å se hva som kan være galt der og da.
Tørre fakta:
Utgitt: 2012
Forlag: Gyldendal
Sideantall: 111 sider (innbundet)
ISBN:978-82-05-42924-6
Kilder: Lånt på biblioteket

5 kommentarer:

 1. Med er så viktig tema og det at boken beskriver situasjonen ung jente-eldre mann så godt tenker jeg også at mange bør lese den. Både unge og voksne, inkludert meg selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. SÅ absolutt, denne boken er viktig og tar opp tema på en god måte.

   Slett
 2. Denne har jeg lyst til å lese. Har akkurat lest, og skrevet om, den siste boka til Charlotte Glaser Munch som handler om noe av det samme. Hadde vært morsomt å sammenligne de to. Har du lest Munch sin?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lånte den på biblioteket samtidig, men har ikke lest den. kjente at jeg måtte ha noe annet å lese mellom dem. Regner med at den blir lest mot slutten av uka.

   Slett
 3. Denne har jeg dødslyst å lese...

  SvarSlett

Populære innlegg