lørdag 5. januar 2013

Bokomtale: Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch


På tampen av året leste jeg Linn T. Sunnes Lille Ekorn, og nå er jeg ferdig med en ny bok om noenlunde samme tema; 14 åring forelsker seg i voksen mann. Dette blir både en omtale, men også en sammenligning av disse to bøkene.

I Alt jeg vil er å kysse deg, møter vi Sara. Historien blir fortalt av Sara selv. Hun er 14 år og foreldrene har brått bestemt at det er på tide å flytte tilbake til Asker. Siden Sara var 5 år har hun bodd i Tromsø, det var hennes by og der var hennes liv. Hun finner seg ikke til rette i sør, klarer ikke å få venner, føler at hun ikke lenger blir sett av familien og forholdet til bestevenninnen Siv overlever ikke den nye avstanden. Det eneste lyspunktet i livet hennes er lille Ivar, naboens lille sønn som hun passer. Hun har et godt forhold til hans mor, Mia, som kaller Sara for lillesøsteren hun aldri hadde. Så skjer det ting som endrer på dette forholdet og før Sara får sukk får seg, begynner drømmene å svirre om Mias eks, Adam. Adam er 29 år, hyggelig og kjekk.

Jeg må si jeg likte denne boken veldig godt. I Lille ekorn var språket veldig ungdommelig, men her passer nok språket mer den voksne leser. Det flyter godt og er tidvis direkte vakkert.

Og nå er det en ny dag, og jeg orker den ikke.
   Jeg skrur av alarmen før den går i gang og snur meg mot den gusjegrønne veggen. Tenker at noen andre får ta seg av denne dagen.
(...)
    Solstrålene prøver alt de kan å varme opp den frosne jorden. Det er kaldere enn vanlig til å være slutten av mars. På nyhetene sier de at kuldebølgen skal vare enda et par uker. Minusgrader uten snø er som brødskive uten smør. Eller kjærlighet uten kyss.
Her leser selv forfatteren litt fra boken.Det referes ofte til en spilleliste Saras danselærer i Tromsø har laget til Sara. På bakerste side finner man denne spillelisten. Her har jeg laget den på Youtube. Denne spiller Sara mye for å komme seg i bedre humør, og jeg kjenner virkelig energien selv når jeg setter på denne musikken.


Forfatteren forteller her litt om motivasjonen bak forfatterskapet sitt
Det som er sentralt i boken er at Sara forelsker i sin voksne nabo, Adam. Alle små tegn fra han blir til en oppmuntring. Noe er helt uskyldig, andre kommer fra Adams ubetenksomhet. Man forstår følelsene til Sara, man kan kjenne sommerfuglene når alt rundt henne dreier seg om de små tingene som gir den store lykkerusen. Helt til en dag Adam responderer på følelsene. Da kjenner man raskt at det er veldig galt dette her. Som jeg skrev i omtalen min av Lille Ekorn, så er det en helt normal ting at unge jenter svermer for eldre personer, om det så er nabo, kjendis, lærer eller hvem det skulle være. Balansegangen er mellom det uskyldige svermeriet som krydrer hverdagen for en periode, og når det faktisk blir alvor ut av det. Denne boken tar for seg denne uskyldigheten og hvor galt det er når den som har ansvaret utnytter seg av akkurat dette uskyldige. Det denne boken her får frem, er veldig tydelig kontrasten i situasjonen, noe som blir vist utifra Saras reaksjon.

(Her finner du litt spoilere)
Skal jeg sammenligne Alt jeg vil er å kysse deg med Lille Ekorn, så må jeg først si at jeg likte Alt jeg vil er å kysse deg best. Lille Ekorn er kanskje mer ungdommelig skrevet, men denne boken ga meg mer i form av skrivestil. Det er dermed ikke sagt at Lille Ekorn ikke er en god bok, og begge er viktige når det gjelder dette temaet. Bøkene tar for seg to veldig forskjellige reaksjoner fra jentene. Der Sara innser at dette er feil, klarer ikke Aurora å se saken på samme måte og bryter helt sammen i kjærlighetssorg. I begge bøker stopper mennene situasjonen før ting går for langt, men i Lille Ekorn får alt mye større konsekvenser og blir alvorligere. I Lille Ekorn er det heller ikke snakk om uskyldige oppmuntringer fra treneren, han spiller virkelig på Auroras følelser før han bryter det hele- I Alt jeg vil er å kysse deg, forblir det hele en uskyldig hendelse med en liten lærepenge.

Dette er en viktig og god bok. Det eneste jeg sliter litt med, er hvordan anbefale den til unge lesere. Jeg synes det blir vanskelig å ordlegge meg slik at de forstår hvorfor de bør lese den, uten å at jeg ender opp med å preke moral og tre den nedover ørene på dem. Så jeg får heller si: Les den, den er verdt det...Tørre fakta:
Utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm AS
Sideantall: 152 sider (innbundet)
ISBN:978-82-02-38852-2
Kilder: Biblioteket

5 kommentarer:

 1. Viktig tema!

  Så fint du har med det siste, for det har jeg også tenkt ang bøker jeg synes de unge bør lese. Min datter er for eksempel mest opptatt av bøker som Twilight, Hungergames og Beatiful Creatures - men for all del, det kan være mye moral flettet inn der også for alt jeg vet :)

  SvarSlett
 2. Nydelig bokomtale, nå er boken ført opp på leselisten :)

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg, det er virkelig en bok verdt å lese:)

  SvarSlett
 4. Denne likte jeg også veldig godt. Er det en spilleliste på sistesiden? Det har ikke jeg fått med meg.

  SvarSlett
 5. Hoppet over spoiler delen din :)
  Men fin anmeldelse :) Ser bare enda mere frem til og lese denne boken :)

  Likte veldig godt den andre boken av denne forfatteren, Nødinngang.

  SvarSlett

Populære innlegg