fredag 5. august 2011

Lydbok: "Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill

Noen kjenner mitt navn er en storslagen historisk roman som spenner over tre kontinenter og to århundrer. Men denne prisbelønte boken er fremfor alt en hjerteskjærende beretning om livet til Aminata Diallo, en elleve år gammel jente som blir bortført fra sin landsby i Vest-Afrika og tvunget om bord i et slaveskip med kurs for South Carolina. Etter å ha jobbet på en indigoplantasje i mange år blir hun videresolgt, men klarer å flykte fra sin eier i New York, der hun havner midt i den amerikanske uavhengighetskrigen mot britene. Mange dramatiske begivenheter senere befinner hun seg nok en gang om bord i en seilskute på Atlanterhavet. Men nå er hun fri og på vei bort fra et land hun helst vil glemme, med kurs for et hjemland som ikke lenger finnes.
Dette er en meget god lydbok som det ikke var noe problem å følge med på i det hele tatt, gjennom flom i Gudbrandsdalen, på småturer til butikken og til og fra skole. Mang en gang ble jeg sittende i garasjen når jeg kom hjem, fordi jeg måtte høre litt til.  Her er det både en spennende og drivende historie, men også en meget dyktig oppleser, nemlig Kirsti Grundvig.

Kirsti Grundvig gjør historien så utrolig levende, med alle de forskjellige stemmene sine. Det blir nesten mer som et hørespill å regne. Jeg frydet meg over dialekten til Georgia, humoren hennes kunne ikke kommet bedre frem. Jeg er ganske overbevist om at om jeg hadde lest boken selv, så hadde det ikke fått like stor effekt.

Historien i seg selv er sterk, trist, spennende, innimellom overraskende og samtidig fylt med små gleder. Aminata Diallo er en meget sterk kvinne som vi følger fra hun er 11 år. Under lesemaratonet tidligere denne sommeren, var en av konkurransene å skrive et brev til en karakter i en av bøkene vi leste. Du kan lese mitt brev til Aminata her (obs! fullt av spoilere). Forfatteren, Lawrence Hill, får deg virkelig til å tro på historien, kjenne smerten i en verden det er vanskelig å fatte at er virkelig, samtidig som det er en sterk historie hvor man kan kjenne håp og nysgjerrighet. En forstår at han har god kunnskap om emnet (hans foreldre var begge borgerrettighetsaktivister), og jeg ble glad i hjemstedet til Aminata, så sterkt beskriver han det for meg. Faktisk så knyttet jeg meg så til stedet, at jeg endte opp med å kjøpe en murstein av en bok da biblioteket hadde utsalg, og jeg fant en bok som het Segu, med handling fra samme området som Aminata kom fra.

Denne lydboken får full score fra meg, siden den har alt det jeg føler en lydbok skal ha for å fenge meg som lytter.Tørre fakta:
Utgitt: 2010
Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: Jon Omland
Lengde: 16 timer og 58 minutter (mp3-CD)
Originaltittel: The Book of Negros (2007)
ISBN: 978-82-02-34204-3
Kilder Kjøpt fra Tanum Lydbokklubb

1 kommentar:

  1. En helt nydelig bok, greide knapt å legge den fra meg:) Flott omtale!

    SvarSlett

Populære innlegg