lørdag 30. mars 2013

Lesesirkel 1001-bøker: Dommeren og hans bøddel av Friedrich Dürrenmatt

 Dette innlegget vil inneholde en og annen spoiler, bare så du er advart.

Påskekrim!
Bokens cover er kanskje ikke av de mest
spennende...
...men bildet på første side var i
allefall mer fargerikt .
Dette innlegget skriver jeg to dager før det skal publiseres i lesesirkelen til Lines Bibliotek! Det må jeg virkelig bare skryte av, for jeg gjør nesten aldri noe før tiden. Da snakker vi jo ikke noe om hvor tynn boken var, og hvor kort tid jeg brukte på å lese den. Det har selvsagt ingenting med saken å gjøre...

Jeg har altså lest god gammel krim fra 50-tallets Sveits. Forfatter er Friedrich Dürrenmatt, boken heter på norsk Dommeren og hans bøddel. Den er endel av de bøkene som påstås at man må lese før man dør, men helt i begynnelsen spurte jeg meg det det store spørsmålet: hvorfor må jeg lese denne boken sa du?

Boken starter med at kriminalassisten Schmied blir funnet død i sin bil, skutt. Kommissær Bärlach blir satt på saken. En tilsynelatende treg og avslappet politimann som ikke har noen planer om å løfte altfor mange fingre i saken. Har ber derfor om assistanse fra Tschanz, en politimann som for tiden er på ferie. Tschanz får beskjed av Bärlach at sistnevnte er ganske sikker på at han vet hvem morderen er, men at han ikke vil fortelle dette videre. Tschanz skal utføre sine undersøkelser, og så vil tiden vise om mistankene er korrekte...

Som jeg nevnte i et par avsnitt over,så startet jeg boken med et stort gjesp. Jeg skrev flittig notater i om grøssende antikvariate behandlinger av åstedet (greit nok at CSI var fjern fremtid, men allikevel), Barläch virket som en meget gammel tulling som tydeligvis moret seg over å la døren stå ulåst for så å se om noe ble stjålet. Jeg trøstet meg med at jeg kun hadde 114 sider med lesing, og om jeg var flink pike ville dette være over. Men, så skjedde det plutselig noe. En liten hentydning til at alt ikke så ikke var helt slik det kunne virke som, gamle Herr Barläch var kanskje ikke helt den han ga uttrykk for. Her var det en eller annen ugle i mosen!

Kilde: Canis.no
Bärlach blir angrepet av en søt liten vovve.... Eller rettere sagt et morderisk vesen med tenner som et rovdyr (noe jeg strengt tatt trodde alle hunder hadde, men...). Tschanz skyter hunden, som eies av Gastmann, en mann som viser seg å ha en meget sentral plass i historien. Når Bärlach så kommer han hjem, fjerner han beskyttelsen fra armen! Så med andre ord, han visste han ville bli angrepet. For alle som har møtt en boerboel (syd-afrikansk mastiff), så vet man at det skal litt guts til for å frivillig la seg angripe. Ikke noe galt om hunderasen, men den er stor og en dytkig vakthund! Fra den hendelsen satt jeg meg opp og pløyde gjennom boken på kort tid, og jeg var solgt. Det visste seg tilslutt hvor lite av denne scenen som var overlatt til tilfeldighetene.

Jeg har aldri lagt skjul på at meg og krim ikke har vært et knirkefritt bekjentskap. Dette var heldigvis en krimbok etter min smak. Jeg elsker det når alle de små detaljene som man først fnyser av, viser seg å ha en meget viktig og finurlig plass i historien. Jeg elsker skjulte agendaer når de er vel gjennomført. Jeg elsker overraskelser som er logiske og ikke bare lettvinte. Da jeg var ferdig med boken var min første tanke: Det krever litt å bli en god forfatter, om målet er å skrive så vel gjennomførte bøker som dette!

Det skal jo også være et moralsk budskap om rett og galt her. Men, skal jeg være helt ærlig, så ble jeg så oppslukt av historien da den først fanget meg, at jeg ikke hadde tid til å tenke så mye på det. Jeg var mer opptatt av å fange en morder og finne mer ut av hva Bärlach holdt på meg! Muligens har man blitt såpass blasert av de bøkene man har lest, at man ikke lenger bryr seg så veldig. Gastmann og Bärlach har nemlig en fortid. De har inngått et veddemål om at Gastmann skulle kunne utføre en kriminell handling foran Bärlach og komme unna med det. Her er den klassiske gode mot det onde, forbrytelse og straff. Jeg innså bare ikke det før etterpå, og det er ikke minnet jeg sitter igjen med i ettertid.

For deg som kan tysk og har lest boken: Her er en litt anderledes filmatisering av slutten. Beklager, jeg kunne ikke dy meg...


Avslutningsvis vil jeg si at det er synd at slike små perler skal sitte gjemt på et og annet bibliotek der ute. Jeg har kjøpt en bok til av Dürrenmatt, Uhellet, men den har også gått ut av salg. Det er slike bøker som bør snike seg inn i et hvilket som helst hjemmebibliotek og som man kan sette av et par timer og lese. Det er litt deilig med forfattere som får frem så mye på så få sider.Her er det ikke mye unødig svada og sidefyll. Jeg føler ikke at jeg har lest en kort historie, jeg fikk minst like mye ut av denne, som fra en bok på 3-400 sider. En mesterlig liten bok som jeg anbefaler på det sterkeste!

Boken jeg lånte, er ikke akkurat av de nyeste! Herlig at de har bevart det
gamle lånekortet.
Tørre fakta:
Utgitt: 1961
Forlag: H. Aschehoug & co.
Oversetter: Kaare Lervik
Sideantall: 114 sider (innbundet)
Originaltittel: Der Richter und sein Henker (1952)
Kilder: Lånt på biblioteket.

8 kommentarer:

 1. Det er egentlig herlig å lese om alle som egentlig ikke var særlig begeistret for boka, som alle snur etterhvert som historien utvikler seg! Takk for en utrolig flott bokomtale! og det er helt sant: Den rommer like mye som en kriminalroman vi er vant til å lese i dag! Her er det ikke gitt rom for unødvendig krimskrams! herlig bok! Jeg skal lese flere av Dürrenmatt, og jeg er som deg lei for at de er så vanskelig å få fatt i! Tenke seg til at ikke engang store Stavanger Bibliotek hadde boka i hyllene sine!!
  Fortsatt god påske!
  Pia

  SvarSlett
 2. Min utgåve kjem frå magasinet i biblioteket, lukter herlig antikvariat og ser akkurat ut som din:-)

  SvarSlett
 3. Kjenner meg igjen i det du sier om å starte boken med et gjesp; jeg kastet lange blikk på stabelen uleste bøker i hyllen min da jeg startet på denne. Men så viste det seg å være en skikkelig bra krimroman! Artig med den videoen du har med på slutten :)

  SvarSlett
 4. Jeg må bare si meg imponert over dere deltakere som falt for denne boken. Jeg hadde en helt motsatt opplevelse, for jeg begynte å lese med engasjementet i fullt beredskap, før vantroen sakte men sikkert tok over til jeg satt der og gjespet. Jeg syntes ingenting var skjult her, det var helt åpenbart for meg hvem morderen var allerede halvveis i boken. Men så har jeg lest veldig mange krimromaner og lar meg sjelden lure:-)

  SvarSlett
 5. Fin omtale av en bok også jeg likte, selv om jeg også følte meg ganske blasert etter å ha lest 10 krim i mars.
  Lånte boka mi på fjernlån fra Fron-- gammel, gul og slitt. Det er litt herlig å lese slike gamle bøker med et gammelmodig språk synes jeg.:)

  SvarSlett
 6. Her er jeg veldig enig med Line, men er likevel veldig glad for at vi har så forskjellig oppfattelse av lesesirkel-bøkene! Denne gang er det mye kjekkere å lese omtalene enn selve boka. Jeg startet veldig optimistisk etter å tidligere ha lest The Pledge av samme forfatter. Gjespet mitt var imidletid like bredt som Kim Larsen's Rabalderstrææææde da jeg var ferdig. Det ble veldig fort klar for meg hvem morderen var, og det at Barlach visste det - også lenge før meg - det var bare irriterende. Jeg liker å oppklare mord sammen med etterforskerne. Jeg misliker sterkt at de vet hvem morderen er før boka nesten har startet. Ugh...
  Noe helt annet: Tusen takk for boka som kom i posten idag! For ikke å snakke om bokmerket! Haha - herlig type! Han skal fotograferes og få sin plass på bloggen :o) For det ER en hann, ser du ;o)

  SvarSlett
 7. Takk for nok et nytt perspektiv. Det er når jeg leser slike omtaler at jeg føler at jeg har gått glipp av noe og kanskje burde lese boka igjen. Som andre her startet jeg åpen og klar til å la meg overvelde, så begynte gjespinga - og ga seg aldri. Det tok meg 4 uker å lese boka, pga all sovinga. Nå i etterkant ser jeg at det var finurlig, men dessverre opplevde jeg ingenting av det underveis.
  Føler meg litt snytt.

  SvarSlett
 8. Snytt er et ord jeg kan skrive under på. Mye fordi jeg ble snytt for din aha-opplevelse underveis fordi jeg hadde lest bakpå at ting ikke skulle være slik de så ut til. Dessuten skjønte jeg altfor tidlig hvem den egentlige morderen var.
  Kjenner jeg blir litt misunnelig på alle dere som likte boka så godt. Jeg vil også ha den opplevelsen av å lese, er litt for lenge siden sist nå.

  SvarSlett

Populære innlegg