mandag 30. januar 2012

1001-Lesesirkelen: Store forventninger av Charles Dickens

Jeg har deltatt i lesesirkelen hos Lines Bibliotek, 1001 bøker du må lese før du dør, hvor året startet med Store forventninger av Charles Dickens. Siden jeg har planer om å lese noen bøker av forfatteren, så var dette en grei start, og litt spesiell siden jeg leste boken for to og et halvt år siden. Det er nemlig første gang jeg leser en bok som nødvendigvis ikke var blant mine absolutte favoritt, flere ganger!


Forrige gang slet jeg litt med å komme inn i boken. Jeg slet med at jeg måtte lese setningene så nøye for ikke å gå glipp av handlingen, og det føltes tungt. Denne gangen kom språket løpende ut mot meg, og jeg elsket det. Dickens skrivestil er en nytelse fra ende til annen, jeg fryder meg med den underlige humoren, sarkasmen og de fantastiske billedgalleriene han klarer å fremstille. Selv i den mørkeste tragedie gir han meg en fornøyelig leseopplevelse. Selv om jeg hadde glemt mye av handlingen da jeg begynte, så trengte jeg ikke å konsentrere meg så mye denne runden. Etterhvert som leste, kom tingene tilbake til meg, og jeg kunne få med meg mange detaljer som jeg aldri klarte å få tak i sist gang.

Boken handler om Pip og hans oppvekst fra å være en fattig, potensiell smedlærling som bor sammen med sin søster og hennes mann. Søsteren er ikke av den trivelige typen, og er stadig vekk ute på Krigs Stien. Kileren og tjærevann er populære straffetiltak mot det meste, og det ar Pip skal være takknemlig for at hun har tatt ham inn er et gjennomsgangstema. Heldigvis har han Joe, søsterens mann, som blir som en far og hans beste venn. En dag får han beskjed om å dra til Miss Havisham. Hun viser seg å være en gammel dame som stoppet å eksistere den dagen hjertet hennes ble knust. Hun vil se Pip leke, og gjennom disse besøkene blir han kjent med bl.a. Estella, en hovmodig, vakker, snobbete jente som bor hos Miss Havisham, oppdratt til å knuse guttehjerter. For å gjøre en lang historie kort (kan jo ikke avsløre altfor mye av historien), viser det seg at han har en velgjører som gir han penger til utdannelse og muligheten til å bo i London. Pip får ikke vite hvem velgjøreren er, men han er overbevist om at det er Miss Havisham, men er hun egentlig det?

Dette er ikke en bok du leser på en dag, og jeg har ingen andre bøker av Dickens jeg kan sammenligne med, men jeg liker boken veldig godt. Karakterene kommer ut av boken, enten de er ufyselige, snåle eller sånn tålelig normale. Jeg tenker konstant gjennom hele boken at det er slik jeg vil kunne skrive selv! Jeg blir rett og slett misunnelig på enkelte av persongalleriene hans! Det er en lek med ord, sinnstemninger og setninger som får tærne mine til å krølle seg i ren fryd. Disse er det mulig jeg ikke visste å verdsette når jeg leste de sist, men denne gangen kunne de nytes for fulle. Skal jeg fortsette å lese Dickens? Ja, helt klart, og det blir nok flere enn jeg hadde planer om tror jeg! Oliver Twist befinner seg helt klart rett rundt hjørnet! Som så mange har nevnt før meg, så "fyller" Dickens to hundre år neste tirsdag, 7. februar, og det fortjener jo at man feirer med å lese boken hans.

Sånn helt på tampen, vet noen om det finnes noen bra/helt brukbare filmversjoner av boken? Jeg så en like etter at jeg hadde lest boken første gang, men den var kun basert på boken og tatt inn i vår tid. Jeg er ganske sikker på at jeg sovnet fra den, da jeg virkelig ikke likte den. Boken derimot, fortjener en god karakter og en anbefaling. Jeg kunne sikkert lest den en tredje gang senere, og skikkelig gjennomanalysert den.

Tørre fakta:
Utgitt: 2002
Forlag: De Norske Bokklubbene (Verdensbiblioteket)
Oversetter: Ragnhild Eikli
Sideantall: 526 sider (innbundet)
Originaltittel: Great Expectations (1860-61)
ISBN: 9788252543520
Kilder: Kjøpt

11 kommentarer:

 1. Rart hvordan man kan forandre mening om en bok andre gangen man leser den. Jeg hadde det på samme måte med Kafkas Prosessen. Uforståelig første gang, genial andre gang.

  Jeg har sett den filmversjonen du sovnet fra, og skulle gjerne sett en som var mer tro mot originalen. Jeg tenkte på det da Miss Havisham ble beskrevet første gang, at stoffet virkelig hadde egnet seg på film. Jeg har en Dickens dvd-samling hvor Store forventninger er med, men det er en av BBC-seriene. Bedre enn ingenting, kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. BBC-serier pleier alltid å være meget gode, så det må sjekkes ut :)

   Slett
 2. Det finnes en filmversjon fra... 1946 tror jeg. Har ikke sett hele av den, men starten er hvert fall svært trofast - det eneste jeg har å utsette er at hun som spiller Estella er mye eldre enn Pip.
  BBC laget en serieversjon i 1999, som så vidt jeg husker er ganske trofast også. Men har ikke sett den på mange år. Det eneste jeg husker jeg irriterte meg over med den var at de gjorde noe rart på slutten av serien (som jeg ikke husker hva var akkurat nå), og at han som spilte Pip var altfor kjekk og spilte rollen litt for aggresivt (noe som jeg ikke synes passet til Pip i det hele tatt).
  Begge de to versjonene ligger ute på y*utube så vidt jeg vet.

  Ellers gøy å lese din anmeldelse. Du ser ut til å ha gjort deg mye av de samme tankene som meg, selv om jeg synes den var lettere å lese første gang. Men da leste jeg den på norsk, mens jeg leste den på engelsk andre gang. Det kan nok ha mye å si.

  SvarSlett
  Svar
  1. Finnes det ikke en filmversjon med Helena Bonham Carter, jeg synes å huske bilder av henne fra dickens googling. Hun er jo perfekt for viktoriansk drama.
   Ser ut som dere alle har lest boka på norsk
   , føler meg herved utenfor!

   Slett
  2. Du får trøste deg med at jeg har 2 Dickens bøker stående i bokhyllen på engelsk som skal leses snart (og Oliver Twist på svensk). Store forventninger har jeg hatt i mange år og kjøpte den før jeg begynte å lese bøker på engelsk ;)

   Slett
 3. Herlig innlegg :-) Jeg også likte boken kjempegodt! BBC har laget en ny versjon som ble sendt på TV i julen, sjekk http://www.bbc.co.uk/programmes/b018wmhr

  Aner ikke når den vises her men gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den må jeg få tak i :) Jeg vet ikke helt hva jeg synes om Gillian Anderson (X-Files) som Miss Havisham? Det er absolutt ikke bildet jeg har av henne, men kan jo hende det fungerer. Ser ut til at man kun kan se klipp fra serien på siden der, men får ikke startet dem ser det ut til (min PC er treeeg om dagen).

   Slett
 4. Ja, denne boken var en fornøyelse å lese og jeg har definitivt lyst til å lese mer av Dickens. Neste blir nok Bleak House :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oliver Twist skal leses først, deretter blir det mest sannsynlig Bleak House :)

   Slett
 5. Morsomt å se at du har forandret mening om boken etter hvert:) Synes selv den var helt fantastisk! Dickens er en god forfatter med en fantastisk skrivestil. Hadde heller ikke noen andre Dickens bøker å samenligne den med, men man vet når man har truffet på noe bra:)Skal også lese mer Dickens i år til ære for bursdagen hans, men også for meg selv:)

  Ha en riktig fin uke!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den forsåvidt sist også, men klarte ikke å sette pris på den slik den fortjente det. Jeg er spent på å lese Dickens på engelsk! Det ser ut til at det er mange bloggere som skal lese han i år, inkludert meg :)

   Slett

Populære innlegg