tirsdag 6. desember 2011

Sofies verden - hvorfor bør jeg lese denne?

På Facebook oppdaget jeg plutselig et innlegg om at Sofies verden av Jostein Gaarder fylte 20 år i går. Det vil si at jeg nå har hatt denne boken i bokhyllen min i snart 20 år uten å lese den! Hvorfor har jeg ikke gjort det? Jeg vet egentlig ikke. Det er noe med magefølelsen. Da jeg var yngre var det ikke helt min type bok, etterhvert som har blitt eldre har den bare blitt stående og mer eller mindre glemt. Som et inventar du har sett så mange ganger at du ikke lenger legger merke til det.

Så da er mitt spørsmål til dere: Bør jeg lese boken, eller kan jeg like gjerne la være? Med min interesse for bøker, har jeg gått glipp av noe viktig, eller har det i ettertid kommet ut flere bøker som har veid opp for mangelen av innputt fra Sofie?

6 kommentarer:

 1. Jeg synes du så absolutt bør lese boken. Det fine med "Sofies Verden" er at den er såpass uendelig at den vil passe uansett, så om du fortsatt er litt i tvil, kan du med godt mot vente litt til Les den når du finner ut at du er sikker på at du vil. Boken vil vente på deg!

  SvarSlett
 2. Jeg begynte å lese den som elleveåring, men la den bort. 17 år senere skulle jeg ha praksis ved en vgs og temaet i alle seks ukene var filosofi. Et tema jeg ikke hadde hatt på leenge. Grøss! Jeg leste Sofies verden og vips, fikk jeg en fantastisk input! Jeg tror grunnen til at så mange har delte meninger om boken, er at den gir seg ut for å være en underholdningsroman, når den egentlig er en fagbok forkledd som roman. Gaarder har selv sagt at han skrev den for å få ungdom interessert i filosofi. Altså; leser man boka uten å vite at det er myye filosofilærdom, kan man bli skuffet. Er du åpen for å lære litt, vil du bli henrykt - og mer til. Ex-phil-studenter pleier f.eks å lese den og den var absolutt uunværlig for meg. Jeg synes uansett den er fantastisk, tidløs og vil absolutt anbefale den.

  SvarSlett
 3. Jeg er enig med Lena over her, som skriver at det er en slags fagbok utkledd som underholdningsroman. Er du åpen for masse filosofisk input, kan den være midt i blinken. Jeg var ikke det, og syntes den var kjedelig.

  SvarSlett
 4. Jeg har heller ikke lest boken, har rett og slett følelsen av at det blir for kjedelig for meg(på sammetid føler jeg at jeg bør lese den).

  SvarSlett
 5. Jeg tror jeg har bestemt meg for å lese den på nyåret... Skal jeg i det hele tatt klare å nå utfordringen på Goodreads.com om å lese 100 bøker, så blir den rett og slett for tykk! :P

  SvarSlett

Populære innlegg