mandag 26. september 2011

Bokbloggturnéen: Satans yngel av Sanne Munk Jensen

Endelig var det min første gang som blogger i bokbloggturnéen, i regi av Capplen Damm. Vet du ikke hva en bokbloggturné er?Det er når en bok sendes ut på turné til syv forskjellige bloggere i en uke, som har vær sin dag å skrive om boken. I morgen er det eirinsurr som skal blogge om samme boken. 

 Dette var en av bøkene jeg gjerne ville lese i bokbloggutrnéen. Som vordende mor var det mange tanker som føk gjennom hodet mitt i ventetiden før fødselen (det er det nok fortsatt, men nå er det tenårene og slike utfordringer jeg venter på), og jeg tenkte at dette var en bok jeg kunne kjenne meg igjen i.

Litt om boken
Almas kjæreste, Tobi, synes at nå er det rette tidspunkt til å få en baby. De er studenter og det gir mange fordeler i følge han. Dermed går den møysommelige jobben i gang med å skape dette barnet, selv om Sanne ikke er helt overbevist. Tilslutt blir Sanne gravid, og i kjølvannet av det er det mange tanker som melder seg. Blir hun en god mor? Er Tobi den rette? Samt mange av de tankene som faktisk kan melde seg når du går en fremtid i møte som det er vanskelig å vite hvordan vil bli.

Min mening
Da jeg begynte på boken, slet jeg veldig med å komme i gang. Det ble så mye prat om utflod i forskjellige konsistenser og jeg merket at det er enkelte ting jeg ikke er så interessert i. Siden det var et par andre bøker som fristet mer akkurat der og da, leste jeg de først. Men så var jo dette en bok jeg faktisk var nødt til å lese, og det er jeg glad for. For da jeg kom meg gjennom alt det et underliv kan by på, så ble det mye bedre. Jeg forsto Alma godt på mange måter, det å skulle bli mor uten helt å brenne for det på forhånd kan være en vanskelig tid, og å skulle ta ansvar for et lite menneske er jo rett og slett litt skremmende! Det hjelper heller ikke å sitte mitt oppe i alvoret, med hormonene som virrer rundt i kroppen, når kjæresten ikke alltid henger med på notene, og du har en verdensmester av en venninne, en mor som er død og et dårlig forbilde og en ukjent far..

Jeg har lest mang en bok hvor hovedpersonen har en irriterende venninne. Men Almas venninne, Trina, får herved prisen for verdens mest irriterende person! Trina: Hadde du vært min venninne hadde du fått sparken på dagen! Her har forfatteren samlet alle disse allvitende mødrene, som ikke tar fem øre for å gi deg alle mulige tips og rettelser akkurat når det passer dem, i en og samme person. "Æææææææ!" er min reaksjon på alt maset fra den jenta. Trina føder en sønn den dagen Alma finner ut at hun er gravid. Et barn gjør deg jo selvsagt til en ekspert, av den typen som har alt under kontroll til enhver tid, må kun ha det beste, hvis ikke er du en dårlig mor, osv... Og gud forby at Trina skulle ta feil!

Jeg føler at dette er en ekte bok som mange mødre og vordende mødre godt kan kjenne seg igjen i, og kommende mødre kan ha godt av å lese. Hvordan den er å lese for de som ikke har tanker om å få barn, må bli opp til dere å kommentere. Jeg vet ærlig talt ikke helt hva jeg tror, siden hele boken dreier seg om svangerskap og alt rundt det temaet.

Boken er en frittstående fortsettelse fra "En dag skinner solen også under hundens hale", hvor man følger Alma i en kort uke i hennes liv. Jeg har ikke lest denne, og du kan helt fint lese "Satans yngel" uten å kjenne til den første boken, man får mer enn nok tid til å bli kjent med personene og forhistorien deres.

Jeg likte, som du sikkert skjønner, boken godt. Spesielt etter den noe pinlige begynnelsen. Men som min mor sa: "Du vet at ungdommen i dag snakker om slike ting de", og siden jeg nok ikke tilhører dagens ungdom, så kan det hende jeg har blitt snerpete og "gammel". Enkelte stedet i oversettelsen merker man at boken er oversatt fra dansk pga. setningsoppbygning, men det gjør liksom ikke noe. Jeg følte bare enda tydeligere at jeg leste en bok fra Danmark. Boken kunne med fordel fordypet seg enda mer i temaet, men jeg tror nok at den da fort ville blitt en bok mer for voksne.

Da jeg leste slutten, slo det meg plutselig, for en kort stund (det gikk over), at jeg ville ha en baby til!
Tørre fakta:
Utgitt: 2011
Forlag: Cappelen Damm AS
Oversetter: Henning Hagerup
Sideantall: 207 sider (innbundet)
Originaltittel: Satans yngel
ISBN: 978-82-02-35049-9
Kilder: Anmeldereksemplar (Cappelen Damm AS)

2 kommentarer:

  1. Fin omtale! Jeg skal snart blogge for bokbloggturneen for første gang, jeg og :-D

    SvarSlett
  2. Nydelig omtale, dette er en bok jeg også kan tenke meg å få lest. Skal titte etter den på biblioteket tror jeg, mener jeg så den der for litt siden.

    Men jeg bør kanskje ikke lese den for jeg har lyst på et barn til, allerede, enda minstemor ikke er mer enn 8 mnd gammel...

    SvarSlett

Populære innlegg