mandag 30. juli 2012

Smakebit på en søndag: Uglies av Scott Westerfeld

Som vanlig så er det ikke så mye liv i bloggen, ferie og andre ting gjør at det ikke er tid til å skrive så altfor mange gjennomtenkte innlegg, og bøkene man leser tar så mye lengre tid enn vanlig for min del. I går kveld kjempet jeg med "livet som innsats" da jeg gjorde et desperat forsøk på å få lest ferdig et kapittel. Ole Lukkøye vant med god margin!

Jeg leser for tiden Uglies av Scott Westerfeld. Jeg tror den begynner å ta seg opp, tiden vil vise om det faktisk stemmer. I denne boken blir alle som fyller 16 år operert slik at de blir ekstremt vakre. Her er en smakebit fra side 144:

"She shrugged. However the Rusties got their kicks, this was perfect for a hoverboard.The track stretched off in two directions, but it was easy enough to tell which one to take. One led back the way she'd come, toward the center of the ruins. The other headed outward, northward and angling to the sea.
Smakebit på en søndag er en ukentlig spalte hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Her deler alle en liten smakebit fra boken de leser akkurat nå. Ta en tur innom og finn andre smakebiter, samt regler for hvordan dette fungerer.

tirsdag 24. juli 2012

Bokomtale: Stina Saga bok 2-4 av Renate Josefsen

Da har jeg lest ferdig de bøkene som har kommet ut til nå i den nye serien om Stina Saga. Stina har vokst opp i et gruvesamfunn, eid og drevet av den onde fogd Bal. Dette er en mann som ikke har tro på at å behandle arbeiderne sine godt vil gi mer avkastning. Fattigdom og nød gjennomsyrer hver eneste side. Her kan du lese hva jeg syntes om den første boken.

Jeg skal forsøke å unngå å avsløre for mange ting, slik at du som ikke har begynt på serien trygt kan lese dette.



Dette er en serie jeg virkelig liker. Den drar meg rett inn og den føles ekte. Et par ganger tok jeg meg i å irritere meg over Stinas valg, helt til jeg innså at hun jo er en 16 år gammel jente. Hvor mange umodne tanker kvernet ikke i hodet mitt den gangen, hvor dårlig taklet man ikke forelskelser? Tina møter mange tunge hendelser som hun må takle helt alene. Hun har ingen familie som støtter henne, spesielt moren er ikke god å ha med å gjøre. Det finnes mange ubesvarte spørsmål som man hele tiden får små hint om. Jeg har gjort meg opp min teori, jeg er spent på hvor mye av den som stemmer.

Det er to fallgruver for denne serien (no pun intended). Det ene er at selv om mye har rukket å hende, så er det snakk om hele fire bøker på rundt 250 sider pluss. Det kan fort bli litt for mye dveling på alt det vonde, uten stor nok fremgang. Det ser heldigvis ut til at det løsner litt i bok nummer 4, og jeg håper det nå fortsetter. Det andre er at forfatteren ikke bør vente for lenge før litt flere av de ubesvarte spørsmålene blir gitt. Da vil jeg bare ende opp med at jeg blir irritert over at ingen av karakterene ser sannheten og historien ender opp med å bli kjedelig. Foreløpig er det ikke noe problem, men jeg ser en potensiell fare.

Bok nummer 4 sluttet med en real cliffhanger, noe som gjør at jeg må vente i spenning til neste bok dumper ned i postkassen min i september. Jeg gir serien foreløpig en sterk firer og gleder meg til fortsettelsen.


Stina Sagas vise



Tørre fakta:
Utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Titler, sider og ISBN: Bok nr. 2 Skyggelandet 978-82-02-37264-4 (254 sider)
                              Bok nr. 3 Fjellvind 978-82-02-37265-1 (254 sider)
                              Bok nr. 4 Heksenatt 978-82-02-37266-8 (254 sider)      
Kilder: Kjøpt (abonnement).

søndag 22. juli 2012

En smakebit på søndag: Heksenatt av Renate Josefsen

Det har vært fint de siste dagene å ha en bok å holde i, mens Tor har herjet i timesvis på himmelen. Jeg skulle gjerne visst hvem som har provosert han, men hammeren har han i hvertfall ikke mistet! Så mens den store sommeren uteblir, har jeg endelig funnet en norsk serieroman jeg liker. Jeg holder nå på med bok fire i serien om Stina Saga, den siste som har kommet ut til nå.


"Guren stirret grunnende på henne. "Jeg bærer over med ordene dine for jeg vet du er redd Marja. Men tro meg, den arme kroken kommer til å bli funnet. En dag har de ham. De kan være like i hælene på ham, Bals tobeinte sporhunder. Det varer ikke lenger før han igjen har lenker på armer og bein. Før han sitter i bås, med klave rundt halsen, som et annet fe." Hun løftet blikket og stirret tomt ut i luften. "Ikke lenge igjen nå..."
s. 51
En smakebit på en søndag er en fast spalte i regi av bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Denne gangen blir du også med på en giveaway hvis du deler din smakebit. Mer om smakebiter og giveaway finner du ut hvis du tar en titt innom Mari og hennes blogg.

~Ha en fortsatt flott helg folkens!~

torsdag 19. juli 2012

Bokomtale: Undead and Unwed av MaryJanice Davidson


Denne sommeren har vært jakten på lett og anderledes. Jeg tror jeg kommet til å spy hvis jeg må lese en standard vampyr roman hvor heltinnen faller hjelpeløst for den utenomjordiske vapyren, har 'mindblowing' sex, har en lang kamp for å motstå hverandre før de lever lykkelig i alle sine blodige dager. Vel, denne boken har endel av disse ingrediensene, men når man putter Betsy Taylor i historien får man noe helt annet.

Betsy Taylor (eller Elizabeth Taylor, men ikke kall henne det) blir en dag påkjørt og drept av en bil. Etterpå våkner hun opp på likhuset i forferdelige klær og billige sko. Livet er ikke verdt å leve og hun forsøker å ta livet av seg. Dette viser seg å være veldig vanskelig, siden hun allerede er død - og udødelig! Overraskelsen er stor når hun viser seg å være en temmelig unormal vampyr, en vampyr med en profeti hengende over hodet. Hun har vært ventet i tusen år, og det er ventet at hun skal bli vampyrenes dronning! Det hjelper jo ikke at vampyren Sinclair er en av de som kjemper hardest for å få henne på tronen. En meget sexy, tiltrekkende og utrivelig vampyr...

Hjelpes å jeg har ledd meg gjennom denne boken. Noen ganger kan Betsy bli en anelse for mye. hun skravler i ett sett. Hun minner meg litt om den gangen da vi lekte politi og røver da jeg var liten, og da jeg forsøkte å skravle høl i hodet på fangevokterne mine for at de ikke lenger skulle orke å holde meg fanget.Sånn er Betsy også. Munnen går i ett, noe som også får henne i litt kinkige situasjoner (som å fornærme en mindre trivelig og lettere psykotisk vampyrleder). Hun er så herlig sarkastisk og ironisk at tærne til tider krøller seg. Jeg kunne nok en gang spart meg for alle motepraten (noen som har avslørt at jeg ikke er så veldig klesfiksert?), for meg så er sko behagelige og jeg gir fullstendig blaffen i Prada og hva slike sko skulle finne på og hete (eller koste). Det var vel strengt tatt det eneste som trakk ned.

Boken får en midt på treet femmer, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Den er i tillegg ganske liten, så det er perfekt som en kjapp sommerunderholdning.



Tørre fakta:
Utgitt: 2004
Forlag: Penguin Books Ltd.
Sideantall: 277 sider (pocket)
ISBN:978-0-425-19485-0
Kilder: Kjøpt

tirsdag 17. juli 2012

Bokomtale: Darkfever av Karen Marie Moning (inkludert litt spoilere)


Darkfever er første bok i serien om Mackayla Lane, en serie jeg lenge har hatt lyst til å ta fatt på. Som så vanlig, så begynner man å lese oppskrytte serier med litt skrekkblandet fryd. Jeg har jo så mange ganger blitt skuffet og det frister ikke til gjentagelse. De første kapitlene gikk litt tregt. Jeg klarte ikke å komme i gang, jeg leste samme avsnitt flere ganger og det tok et par dager før jeg fikk litt tak på hvor historien ville. Ikke hjalp det at enkelte setninger var litt kronglete å forstå.
I dug out my on-the-go cosmetic pack from my purse-a sewing-kit-size collection of tiny amounts of the basics no proper southern belle should ever be without that Mom had bought for Alina and me this past Christmas.
Kan noen vennligst slenge på et komma eller to?

Så da tenker alle:Nå skal hun slakte nok en populær serie... Men neida, falsk alarm. For bare jeg kom meg i gang, så ble det noe helt annet.

MacKayla Lane's life is good. She has great friends, a decent job, and a car that breaks down only every other week or so. In other words, she's your perfectly ordinary twenty-first-century woman. Or so she thinks...until something extraordinary happens.
When her sister is murdered, leaving a single clue to her death - a cryptic message on Mac's cell phone. Mac journeys to Ireland in search of answers. The quest to find her sister's killer draws her into a shadowy realm where nothing is as it seems, where good and evil wear the same treacherously seductive mask. She is soon faced with an even greater challenge: Staying alive long enough to learn how to handle a power she had no idea she possessed - a gift that allows her to see beyond the world of man, into the dangerous realm of the Fae....

As Mac delves deeper into the mystery of her sister's death, her every move is shadowed by the dark, mysterious Jericho, a man with no past and only mockery for a future. As she begins to close in on the truth, the ruthless Vlane - an alpha Fae who makes sex an addiction for human women - closes in on her. And as the boundary between worlds begins to crumble, Mac's true mission becomes clear: find the elusive Sinsar Dubh before someone else claims the all-powerful Dark Book-because whoever gets to it first holds nothing less than complete control of the very fabric of both worlds in their hands....
Fra baksiden av boken. 
Mackayla Lane er en overfladisk, blond, rosaelskende tjuetoåring som gjerne vil leve et enkelt liv uten de store utfordringene. Når verden står i fare, tenker hun mest på seg selv og er ikke helt ivrig til å stille seg først i køen for å redde den. Her kan man fort begynne å mislike henne, for ikke å glemme endel av hennes dumme valg underveis som ikke gjør saken bedre. Så endte jeg opp med å spørre meg selv om følgende: Hvis jeg plutselig fikk beskjed om det var forventet at var jeg som skulle redde verden fra et eller annet (f.eks. sult eller krig eller sånt), hvordan ville jeg reagert med en gang? Ville jeg kastet meg rundt slik normale heltinner gjør, eller hadde jeg kanskje slitt litt med overveldelse, fornektelse, ansvarsfraskrivelse osv, før jeg hadde begynt å vurdere oppbretting av ermer og redding av verden? Jo, mest sannsynlig så hadde jeg det... Derfor endte jeg opp med å like Mac, selv om jeg nok kunne bli spart for rosa neglelakk, lange beskrivelser av klær og annet dill. Etterhvert blir man flink til å skumme litt over akkurat de avsnittene. På den negative siden, tar man seg plutselig i og skumme over litt mer enn man skulle.

Ellers så er denne boken anderledes, mørkt og samtidig forfriskende. En vet liksom ikke helt hvilken retning man går i, og hvordan de forskjellige karakterene egentlig er. Alle har sine hemmeligheter og overraskelser på lur. Når jeg tenker feer, tenker jeg vakre Tingeling-feer. Selvsagt kunne det ikke være lenger vekk fra sannheten. Her er de fleste stygge og avskyelige, det er lite (eh ... ingenting?) positivt å finne om feenes eksistens. Noe av det jeg syntes var veldig forfriskende var den seksuelle spenningen uten noe romantikk eller sex.

Jeg gleder meg til jeg får tak i de neste bøkene. Jeg vil tilbake til mørket, jeg vil finne ut mer om Jericho Barrons og hvordan det går med Mac. Det er fortsatt noen lange uker til neste lønning, så for å overleve får jeg fylle tiden med andre bøker.



Tørre fakta:
Utgitt: 2011
Forlag: Gollancz
Sideantall: 347 sider (pocket)
ISBN: 978-0-575-10849-3
Kilder: Kjøpt

mandag 16. juli 2012

Bokomtale: Trolløyet (Stinas Saga 1) av Renate Josefsen

Brownies, leselampe gjør nytte for
seg på telttur.
I køen på vei inn på Stena Saga sto det gratis bøker. Lokkemiddel til å begynne på en ny serie, tenkte jeg, gratis tenkte jeg så. Og vips var den allerede tunge bagen min ennå tyngre (vel kanskje ikke så tung, siden 2 små pocket-bøker ikke veier mye). En av bøkene var første boken i serien Stina Saga, en bokserie som hadde sin premiere i februar. (Jeg fant Stina Saga på Stena Saga, er det bare jeg som fniser litt av akkurat det?)

På campingtur denne St.Hans-aften tok jeg med meg boken og begynte å lese i den utover kvelden (det regnet såpass at alle tok en tidlig kveld). Jeg begynte litt tvilende, jeg har ikke så god erfaring med å starte på nye serier og det er sjelden første bok gjør annet enn å irritere meg. Etter to sider med litt påtvungen irritasjon (jeg kunne jo ikke bare like boken, vi snakker prinsipper her), så vente jeg meg til de korte setningene og tenkte lite på de lenger.

Så lenge man har med seg en leselampe betyr det lite
om det blir mørkt.

Stina Saga handler om ... Stina Saga. Det er altså ikke en saga om ei jente som heter Stina, vel det er kanskje det også, men hun heter altså Saga til etternavn. Fortsatt klarer jeg ikke å si tittelen på serien som et navn, men det går seg sikkert til. Stina bor i et gruvesamfunn sammen sin far Erling og sin mor Beret. Hennes far jobber i gruvene, men er så syk at han en dag ikke klarer å gå på jobb. Stina får tak i et pulver som hjelper han, noe som kanskje ikke er det lureste å gjøre under 1600-tallets hekseprosesser.

Serien er basert på et kjent sagn fra Ballangen, hvor det sies at den onde fogd Bal var en grusom slavedriver i kobbergruvene sine. Ingen har kunnet bevise at fogd Bal og gruvene har eksistert, men det har i hvertfall gitt oss en spennende ny serie!

Som du sikkert har begynt å ane så likte jeg den første boken godt. Jeg satt igjen med en sterk følelse av våte sko, søle, kulde, sult og fattigdom. Stina kommer frem som en umoden 16-åring med altfor stort ansvar for sin familie. Hun er troverdig og sterk og jeg liker henne. Det er et stort potensiale for at karakteren hennes kan utvikle seg, og det skal bli spennende å se hvilken retning historien vil ta. Bok nummer 2 er allerede på vei i posten, noe jeg ser veldig frem til. Kanskje jeg endelig har kommet over en serie jeg kan følge med på? Jeg krysser håpefullt fingrene for at det er tilfelle. Boken får en meget sterk firer av meg, i påvente av fortsettelsen. Det skjer ikke så mye i denne boken, men den blir aldri kjedelig og gir mer enn nok drypp om hva som kan skje videre til at jeg venter i spenning. Den får en veldig sterk firer.



Tørre fakta:
Utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Sideantall: 254 sider (pocket)
ISBN:978-82-02-37263-7
Kilder: Gratiseksemplar

søndag 15. juli 2012

Smakebit på en søndag: Doktor Proktors tidsbadekar

Så var det brått søndag. Dagene flyr og jeg var overbevist om at det var fredag frem til nå. Bloggen har sovet siden sist søndag ser jeg, stabelen med bøker jeg skulle ha skrevet om vokser og gror. Med andre ord, jeg får gjort litt, bare ikke videreformidlet det til dere. Slik er det med ferie!

I kveld begynte jeg på bok nr. 2 i serien om Doktor Proktor. Avtalen var å kun lese et kapittel for min datter (klokken var litt mye og kapittel 2 var langt). Det var ikke så populært når jeg var ferdig med kapittel 1, siden Nesbø er god til å sette lesernes (og lytternes) tålmodighet på pinebenken der han avslutter med cliffhangere man må ha temmelig god viljestyrke for å ikke lese videre, bare litt til...


Bulle slo ut med de korte armene. "Han forteller oss at det regner i Paris, Lise. Oktoberregn er det vanligste som finnes. Selv i Kalahariørkenen regner det oktoberregn. Det regner faktisk så mye at hele ørkenen oversvømmes og det sotflekkete namibiske nesehornet - en stabeis som nekter å lære seg å svømme - må stå der på bunnen og holde pusten helt til november. Ikke rart at det drypper litt i Paris, da."
s. 14
En smakebit på en søndag går ut på at du plukker opp boken du leser og deler et avsnitt fra den. Flere smakebiter finner du hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

søndag 8. juli 2012

En smakebit på en søndag: Undead and Unwed av MaryJanice Davidson

Denne ukas smakebit kommer fra en bok jeg ikke har tid til å lese, men som jeg ikke klarer å legge fra mellom all fnisingen og latteren... Herlige sarkasme og selvironi, dette er en bok som er skrevet for meg! Håper du liker smakebiten.

I am nothing if not persistent. Flinging myself into the Mississippi didn't work: I found I no longer needed to breathe. I trudged around the muddy river bottom for half an hour, patiently trying to drown, before giving up and slogging my way back to shore. Interestingly, I couldn't feel the cold, though it couldn't have been more than forty-five degrees, and I was supersoaked.
s. 19

 Her møter du Betsy, som blir drept i en bilulykke og som våkner opp på likhuset i rosa kklær og billige sko (takket være stemonsteret). Snart finner ut at hun er et vampyr, men før gjør hun sitt beste for å ta livet av seg selv. Etter det er det bare full fart med sprø hendelser med den noe uvanlige, nyfødte vampyren Betsy (Elizabeth Taylor), som aldri kan holde kjeft og som plutselig viser seg å ha en tusen år lang profeti om at hun er en vampyrdronning hengende over seg...

En smakebit på en søndag er på initiativ fra Mari og hennes blogg Flukten fra virkeligheten. Les mer om den på hennes side og få samtidig flere smakebiter fra andre bloggere.

onsdag 4. juli 2012

Bokomtale: The Radleys av Matt Haig

The Radleys av Matt Haig er en bok jeg lenge har hatt lyst til å lese, etter å lest flere omtaler om den. Jeg innbilte meg at jeg kom til å bruke kort tid på den (som man ofte gjør med ungdomsbøker), men den er faktisk lenger enn man skulle tro. Så etter seks dagers lesning kan jeg endelig fortelle dere hva jeg synes om boken.


"If blood is the answer, you are asking the wrong question."
The Abstainer's Handbook (second edition), p. 101
Familien Radley lever i et strøkent, engelsk middelklasseområde. De kjører en helt standard bil, er kledd slik alle forventer av dem, Helen Radley er hjemmeværende mens Peter Radley er lege. Sammen har de to barn og holder jevnlig middagsselskaper og Helen er med i en lesesirkel. Alt høres ut som rene idyllen og det kan umulig være noe å sette fingeren på. Eller? Eldste sønnen Rowan blir mobbet på skolen. Han er blek, sliter med en hudsykdom som fører til bl.a. utslett og han må bruke solfaktor 60. Clara er veldig syk. Hun forsøker å være veganer, men det går ikke så bra. Hun er svak og kaster opp hele tiden.

Så en kveld rakner hele idyllen og ingenting kan bli som det en gang var. Brått og brutalt finner barna ut at foreldrene har hatt en stor hemmelighet, da Clara dreper en i klassen sin Det viser seg at de er langt ifra en normal familie. De er ikke en gang normale mennesker! De er vampyrer som forsøker å leve et liv som normale mennesker, uten blod og dreping. Vi følger familien i et par dager mens alt kollapser rundt dem og alle må finne ut hvem de egentlig er.

Dette er en litt anderledes vampyrhistorie som var forfriskende å lese midt oppe i alle vampyrkopiene som finnes der ute. Her er ingenting pyntet på, det er ikke en kjekkas som heltinnen dåner over, det er ingenting romantisk ved å drikke blod. denne boken er helt ærlig fra begynnelse til slutt. Det eneste som er litt merkelig, er at selv om jeg ikke har lest noe lignende, så fikk jeg mange ganger en følelse av deja vu. Det er bare vage blaff, og siden jeg ikke har notert dem ned kan jeg ikke en gang huske hva de var. Jeg får nok aldri vite hva det var tror jeg, men jeg kjenner jeg er nysgjerrig.

Selv om boken hadde mye nytt og jeg likte historien og familien Radley, så ble den nesten litt langtekkelig etterhvert. Det er endel dødtid som sikkert kunne vært fjernet med hell. I begynnelsen syntes jeg det var artig at Jimi Hendrix, Byron og en hel haug av andre kjente artister og kunstnere har vært vampyrer og at flere av de lever fortsatt og kun hadde faket sin død for å kunne leve videre med ny identitet. Men etterhvert ble det bare kjedelig med de endeløse oppramsingene og henvisningene til den ene og andre. Alle utdragene fra The Abstainer's Handbook, boken om hvordan du skal kunne leve uten å drikke blod, hoppet jeg etterhvert over. Jeg følte at de ikke var viktige for historien.

Dette er en bok alle som liker vampyrbøker bør lese. Som jeg nevnte over så var dette noe annet, en frisk pust. Jeg har hele tiden hatt inntrykk av at dette er en bok beregnet på de yngre, og lappen som var klistret utenpå utgaven jeg kjøpte, indikerte ovenfor meg at den passet for ganske unge lesere. Men vær klar over at det beskrives tarmer som henger ut og sexdetaljer. Nå skal ikke jeg si noe om hva som er passende, men det slo meg da jeg leste enkelte avsnitt at dette var da ikke en barnebok? Jeg ser at enkelte anbefaler den fra 16 år og oppover, og jeg tenker at det er mer passende. På norsk heter boken Det ligger i blodet.


Tørre fakta:
Utgitt: 2010
Forlag: Cannongate Books Ltd.
Sideantall: 343 sider (pocket)
ISBN: 978-1-84767-860-7
Kilder: Kjøpt



Andre bloggeres mening om boken:
I bokhylla
Christine leser
Flukten fra virkeligheten
Bokbloggen

Populære innlegg