fredag 25. mars 2011

Litterær inspirasjon

I går var jeg yngste deltager på bokkafé, arrangert av Norli. Der satt jeg alene, og veldig sentralt sånn at alle satt og så i min retning, og jeg lurte litt på hva jeg egentlig hadde gitt meg ut på. Det var vel ordet bok som hadde trukket meg dit...

Først ut var det Norlis bokinspirator, Liv Gade, som presenterte nye bøker som hun likte veldig godt. Jeg visste ikke så mye annet om henne fra før, annet enn at jeg hadde sett et par bilder av en smilende dame med en bok, og lest at hun var en sprudlende energibunt. Den beskrivelsen må jeg si meg enig i, for i begynnelsen tenkte jeg ”rolig nå”, da hun mer eller mindre pratet på inn- og utpust, og høyt. For meg som har noen instruktørutdannelser bak meg, følt jeg en aldri så liten protest innvendig, helt til jeg lot meg rive med... Hva annet kan man gjøre noen står foran deg og elsker bøker så mye, nesten mer enn deg selv, og kommer med anbefalinger av den ene spennende boken etter den andre, ispedd med dikt fra bl.a. André Bjerke?

Noen av bøkene hun nevnte hadde jeg hørt om før, et par har jeg hatt lyst til å lese, og flere har jeg aldri hørt om, men ble definitivt nysgjerrig på. Det må sies at Gade er virker ekstra glad i bøker med sterke kvinneskjebner, og flere av anbefalingene gjenspeilet veldig tydelig det. Men hva gjør vel det?

Her er bøkene hun nevnte:

Utrensnkingen av Sofi Oksanen

”Handlingen i denne romanen foregår delvis under den andre verdenskrigen og den sovjetiske okkupasjonen på 1940-tallet i Estland, og delvis på begynnelsen av 1990-tallet når et nytt Europa tar form etter murens fall. En dag i 1992 dukker Zara opp utenfor huset til Aliide. Aliide blir først skremt, men etter hvert lar hun Zara komme inn. Zara har søkt lykken i Vest-Europa, blitt et offer for trafficking, og er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Ei fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere, folder seg ut.”

Gade skrøt forfatteren opp i skyene og mente hun var en av de sterkeste forfatterne i vår tid. Jeg har ikke lest noen av bøkene hennes, synes innholdet virker så dystert at jeg ikke er helt i humør til å lese dem for øyeblikket. Det er også visstnok en litt tung bok å lese, selv om det skal være verdt det.

"Krokodillens gule øyne" av Katherine Pancol

”Denne romanen foregår i Paris. Og likevel møter man på krokodiller. Denne romanen handler om mennesker. Og kvinner. Dem vi er, dem vi ønsker å være, dem vi aldri kommer til å bli, dem vi kanskje en gang kan bli. Denne romanen er historien om en løgn. Men også en historie om kjærlighet, vennskap, svik, penger, drømmer. Denne romanen er full av latter og tårer. Denne romanen handler rett og slett om livet. Med mer enn 1 500 000 solgte eksemplarer av Krokodillens gule øyne alene i hjemlandet i 2009, har Katherine Pancol inntatt tronen som den mestselgende forfatteren i Frankrike.”
Dette virker som en spennende og morsom bok. Fikk litt inntrykk av at det var en typisk ”kvinnebok”, noe som jeg ikke helt er min type littratur, men noe sier meg at jeg tar feil, og jeg kommer nok til å lese den. Og som Gade sier: Hvem blir vel ikke glad over å se på den fargerike forsiden?

Himmelrike og helvete av Jon Kalman Stefansson

”Islendingen Jón Kalman Stefánssons Himmelrike og helvete er en genistrek av en roman - 200 sider om havet, døden og kjærligheten, som på samme tid oppleves både fullstendig moderne og helt tidløs. Vi blir tatt med hundre år tilbake i tid, til en liten gruppe menn et sted ved den islandske kysten som gjør seg klar til å gå om bord i båten og ut over bølgene på jakt etter det som er mer verdt enn alt: torsk. På unikt vis lar teksten oss følge mennenes erfaringer og tanker i møtet med havet og tragedien som venter en av dem der. I siste del av boka forskyves perspektivet til det lille handelsstedet som har vokst frem som følge av torskefisket, og menneskene som lever der, deres drømmer og nederlag, på et sted hvor den lille verden møter det store. Jón Kalman Stefánsson er tidligere nominert til Nordisk Råds Litteraturpris to ganger for sine romaner og novellesamlinger. Med Himmelrike og helvete - som er noe så sjeldent som en bok som kombinerer kresen litterær kvalitet med bred emosjonell appell - står han imidlertid overfor sitt definitive internasjonale gjennombrudd.”

Denne boken skal, i følge Gade, ha så gode skildringer at man blir sjøsyk av å lese den. Siden jeg ikke blir noe særlig skremt av det, og elsker bøker som gir deg følelsen av å delta i historien, så kan det nok hende at dette blir en bok som skal leses om ikke så lenge...

Maleren fra Shanghai av Jennifer Cody Epstein


"Maleren fra Shanghai er en fantastisk bok som forteller den utrolige historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs vei fra et liv som prostituert til feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Xiuqing er fjorten år den dagen onkelen selger henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld. Med seg i bagasjen har hun onkelens store kjærlighet til poesi, men i hennes nye virkelighet som Yuliang er det bare plass til krevende kunder, røykfylte bakrom og erfaringer hun aldri kommer til å glemme.
En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han kjøper henne fri, og som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920-årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes spesielle talent som kunstmaler, og som en av landets første kvinner får hun studere ved Shanghais kunstakademi. Yuliang fortsetter studiene i Paris og Roma, og det er i møtet mellom Kina og Europa hun finner sitt eget kunstneriske uttrykk. Kina er i stadig endring, og Yuliangs malerier og spesielle bakgrunn vekker sterke reaksjoner. Yuliang blir tvunget til å velge mellom kjærligheten til mannen som reddet henne, og sin egen kunstneriske frihet."

Romanen er basert på en sann historie, dette skal være en bok som er veldig god og sterk. Om en kvinne som må uttrykke seg selv, på tvers av hva som forventes og ønskes av henne fra samfunnet hun lever i. Den er i mitt eie, gleder meg til å lese den.

"Det finnes bøker som gjør deg svimmel av leselykke. Som er velskrevne, vakre og veldig spennende. Her kommer en perle! Gled deg!"
Bokinspirator Liv Gade, Familien

”Jeg fatter ikke hvordan hun får det til” av Allison Pearson

”En tragikomisk roman om tidsklemme og barnestell, forventninger og kjønnsroller. Katy Reddy er en suksessrik fondsforvalter, lykkelig gift, har to velskapte barn og fremstår som en kvinne som lykkes med alt. Men hun har alt annet enn kontroll. Det blir ikke bedre når ektemannen krever separasjon.”

Dette er en bok jeg gleder meg til å lese, og som jeg skal begynne på nå i kveld. Spesielt frydet det meg når jeg kikket påførste side og brøt ut i latter. For boken begynner nemlig med sangen ”hjulene på bussen”! Dette handler om alle oss som så gjerne skulle få det til så perfekt og bra, hjemmelagede kaker, greie og nydelige barn og alt annet, og om hvor strevsomt dette kan være. Forventningene mine er høye, fallhøyden blir derfor stor. Håper den lever opp til forventningene...

”Glass og aske” av Ann Syrehn Tomasevic

”Amanda arver en vakker gullring fra en eldre dame som en gang leide et rom i leiligheten hennes i Wien. Litt etter litt avdekkes den turbulente historien om Liliane Winckelmann.

Liliane ble født i byen Mulhouse i 1884. De fleste menneskene i denne nest største byen i grenseregionen Alsace jobber i industrien. Og Lili, som hun blir kalt, vokser opp i det bedre borgerskapet. Hun er datter av selveste Heinrich Winckelmann, en av de to partnerne i en solid teglsteinsbedrift. Lili er et barn av det som i dag kalles La Belle Époque, en europeisk gullalder med store nyvinninger innen vitenskap og industri, og med en overklasse som visste å ta for seg - gjerne på bekostning av en stadig voksende arbeiderklasse. Den sosiale uroen vokser også. I Alsace, som skiftet fra flere hundre år gammelt fransk til nytt tysk styre i 1871, koker det under overflaten. Her er det ikke helt ufarlig å hete Winckelmann. Og bare i løpet av de årene handlingen i Glass og aske utspiller seg, skifter Alsace eiere hele fire ganger!”

Denne boken hørte jeg det ble pratet om, men husker ikke noe som ble sagt (kun at den hadde en vakker framside, og det har den jo). Denne boken har aldri helt talt til meg, vet ikke hvorfor, men magefølelsen er som regel viktig å følge.

”Tvillinger” av Jeanette Jacobsen

”Denne historien handler om de to umake tvillingene Clarens og Småen som vokser opp under harde kår ved begynnelsen av forrige århundre. Livet farer ikke pent med de to, og i sorgmunter stil utmaler forfatteren deres sammenflettede skjebner. Clarens med sin dvergvekst har et kvikt hode, men er fysisk handikappet, mens Småen for alltid vil være et barn. Han er nemlig den inkarnerte Uskylden selv. Han er Adam før slangens inntreden i Paradis. Han har aldri spist av kunnskapens tre og kjenner derfor ingen synd, skyld eller skam. Småen vil aldri behøve å forandre seg for å slippe inn i Himmelen – han er det evige barnet som har reservert fast plass på første rad i evighetens sirkus. Mens vi vandrer sammen med disse to er det et spørsmål som stadig melder seg; hvem er nå egentlig denne mystiske fortelleren som med ujevne mellomrom klarer å putte seg selv inn i historien? Tvillinger er en meget velskrevet bok. Godt komponert, fascinerende og med en interessant vri. Jeanette Jacobsen ble født i 1962 på ei lita øy like utenfor Norges olje-hovedstad. Her vokste hun opp blant mange skjeve figurer og bisarre skikkelser. Dette, sammen med hennes livslange, nære forhold til bøker har gitt henne inspirasjon til å fortelle denne historien.”

Dette er også en bok jeg ikke kommer til å lese med det første. Den skal være meget godt skrevet, en bok som får deg til å tenke. Men magefølelsen min er ikke helt med, men den skal få lov til å ligge i bakhodet mitt.

”Se til meg som liten er” av Ingrid Elfberg

”Ville ikke du gjøre hva som helst for å beskytte ditt barn? Evas sønn Sebastian er to år gammel da han blir bortført og voldtatt. Senere, da Sebastian er hjemme igjen og en førskolelærer blir fengslet for overgrepet, er ingenting det samme. Alle illusjoner om en god verden er knust. Eva kjemper for å ta tilbake hverdagen og gjenvinne tryggheten. Men hun er knust av skyldfølelse. Plutselig hevder den fengslete mannen han er uskyldig, og at den pedofile overgriperen går fri der ute, fri til å skade Sebastian igjen. Og Eva tror ham. Men politiet nekter å ta opp etterforskningen igjen. De mener de har funnet den skyldige, og at hun bare er hysterisk. Eva innser at det er opp til henne å beskytte Sebastian. Hun vet at monsteret er der ute et sted og bare venter på å slå til igjen."

Dette er en tøff bok, ikke noe for sarte sjeler. Siden jeg er en sart sjel, så kommer jeg nok til å lese denne, bare for å røske litt opp i hverdagens trygge rammer og herpe mitt sarte sinn.

”Paganinikontrakten” av Lars Kepler

”Et fotografi blir bindeledd mellom de to sakene, men politimann Joona Linna må jobbe hardt for å finne andre spor som belyser de uforklarlige dødsfallene. Han får god hjelp av Saga Bauer, og sammen retter de snart oppmerksomheten mot en problemløser og yrkesmorder. Sentralt står kynisk kriminalitet i kjølvannet av internasjonal våpeneksport.

Lars Kepler fikk stor suksess med sin krimdebut, Hypnotisøren. Oppfølgeren, Paganinikontrakten, har allerede fått strålende kritikker i en rekke svenske aviser. Bokens tittel er inspirert av fiolinvirtuosen Paganini.  Ifølge myten fikk Paganini sine evner etter å ha inngått en kontrakt med djevelen. I Paganinikontrakten møter vi mennesker som stilles overfor grunnleggende moralske dilemmaer, og som forholder seg til dem på høyst ulik måte. Resultatet er en velskrevet, dramatisk krimroman med samfunnskritisk brodd og stor underholdningskraft. Tittelens Paganini baseres på musikeren som det ble påstått hadde solgt sin sjel til den onde i bytte mot virtuositet. Man er forberedt på å gjøre det samme for å få strekklese boken uforstyrret.”

Denne boken er vel strengt tatt obligatorisk hvis man likte Hypnotisøren, så selvsagt skal jeg lese den!

”Fyrmesterens datter” av Ann Rosman

”Fyrmesterens datter er Rosmans debutroman, og er den første i en serie om kriminalbetjent Karin Adler ved Göteborg-politiet.
Under restaureringen av fyret Pater Noster på den lille øya Hamneskär utenfor Marstrand dukker det opp et lik, innemurt i potetkjelleren. Rettsmedisineren tror det har ligget der i 40 år. Karin Adler ved kriminalpolitiet i Göteborg blir tilkalt. Til å begynne med har Karin og hennes kollegaer ikke mye å gå etter – bare en giftering og en liste over savnede personer.
Samtidig får den pensjonerte kapteinen Putte, som bor i Marstrand, et brev som leder ham til et modellskip han har i biblioteket. I modellen finner han et ark med et vers – et skattekart for den som kan tyde det. Kan det være sant det han har hørt om gullbåtene, de som fraktet stjålet jødisk gull fra Norge til Tyskland under krigen? To av dem skal angivelig ha forsvunnet i nærheten av Marstrand ...
Mens mystikken rundt den døde mannen tiltar, nøster Putte og hans kone Anita opp gamle mysterier. Er det noen sammenheng mellom den forsvunne mannen og Puttes skattekart? Karin Adler står overfor en sak med røtter i nattsvart ondskap og grådighet.
I likhet med sin heltinne er Ann Rosman en erfaren langturseiler, med sans for Evert Taube, sjøsprøyt og kystkultur. Ann Rosman er utdannet økonom, men er nå fulltidsforfatter. Hun bor i Marstrand.”

Nok en kvalitetskrim fra Sverige. Noe mer husker jeg ikke om den, annet enn at dette ikke var en bok som talte til meg. Hvorfor vet jeg ikke, den er sikkert veldig bra nemlig!

Tysteren” av Jan-Erik Fjell

”Bokhandlerprisen 2010 er tildelt Jan-Erik Fjell (28) for romanen Tysteren. Tysteren er Fjells krimdebut, og forfatteren er tidenes yngste Bokhandlerpris-vinner. Boka har fått svært gode anmeldelser og er med Bokhandlerprisen kåret til bokhandlernes favoritt i 2010.

Tysteren er en parallellhistorie som begynner i New York på 1960-tallet. Den andre delen av historien foregår i nåtidens Fredrikstad, som også er forfatternes hjemsted.”

Siden dette det eneste man har kunnet lese om boken på nett, så var det en bok jeg raskt avbestilte fra Bokklubben. I går ble boken skrytt opp i skyene, men når mafia ble nevnt, merket jeg at jeg mistet litt interessen. Mafia er noe jeg av prinsipp styrer unna, har aldri latt meg fascinere av det, enten i litteratur eller film.

På sidene til Bokkilden derimot, fant jeg denne beskrivelsen:

"Tysteren er en parallellhistorie som begynner i New York på 1960-tallet. Vincent Giordano tas opp i den beryktede mafiafamilien Locatelli og får sin ilddåp: å henrette en tyster. I nåtid i Fredrikstad drepes byens rikeste mann. Det er grunn til å tro at drapet er økonomisk motivert.
Fra Kripos kommer overbetjent Anton Brekke for å lede etterforskningen. Frodig, freidig og frekk, med drag på damene og en hemmelig lidenskap: pokerspill. Med den ivrige politistudenten Magnus Torp i hælene begynner Brekke å rulle opp flere historier som på en overraskende måte flettes sammen til en snedig finale."


 Forfatteren har fått veldig gode omtaler av boken sin:

"Krimsjangeren kan ha fått en ny stjerne. Flytt deg Jo Nesbø. Imponerende krimdebut."
Stavanger Aftenblad

"Jeg vet ikke hvem Jan-Erik Fjell er. Det jeg vet er at han kan skrive krim." skriver Kurt Hansen i Dagbladet

Så da må den jo være bra! Men så var det dette mafiagreiene da... Skal jeg la det stoppe meg tro?

Tilslutt minnet Liv Gade oss på følgende:

HUSK – EN BOKELSKER GÅR ALDRI TIL SENGS - ALENE

Når Liv Gade var ferdig, var det Jørgen Brekke sin tur til å snakke om boken sin, Nådens omkrets. Dessverre for Brekke, så blir det å skulle prate etter Gade litt som det klisjefyllte ”hoppe etter Wirkola”. Det skal litt til å kunne fylle hennes intensitet, så jeg falt litt av. Men jeg ble nysgjerrig, og det var veldig morsomt å høre om hvordan har bygget opp sin bok oppå andres kriminalromaner, og latt seg inspirere. Slik at Jon Vatten egentlig er John Wattson. Interessant var det også hvordan har latt seg direkte inspirere av Edgar Allan Poe. Hvis du leser min anmeldelse av ”Legenden om Sleepy Hollow, nevner jeg akkurat det at John Pollodoris skriving kan spores frem til i dag, og Poe var direkte inspirert av Pollodori. Så her har vi tråder som kan spores helt tilbake til 1819.

Boka skal være veldig skummel, jeg skal lese den har jeg tenkt, så får vi se hvor skremt jeg blir!

Det var spennende å få litt ny bokinspirasjon, jeg har en tendens til å hoppe over helt nye bøker, hvis ingen forteller meg om hvor fantastiske de er. Og det var kanskje flaks at jeg ikke hadde altfor mange penger å handle noe for, så får man heller la inspirasjonen være der litt utover, og skaffe en bok i ny og ned...

Det var også utlodning, og jeg vant jo ... som vanlig ikke. Var flere bøker der som jeg kunne tenke meg, men neida...Det var bare å vandre hjem uten en fysisk bok, men mange tanker om fremtidige bøker som skal leses.

Bokomtalene er funnet hos Bokklubben, Bokkilden og Tanum.

2 kommentarer:

  1. kan glatt anbefale deg Sofi Oksanen!! Hun skriver herlig, om en tid vi husker, men ikke opplevde da vi bodde i Vesten.. kos deg..

    SvarSlett
  2. Siden jeg har vært veldig enig med anbefalingene dine tidligere, skal jeg legge denne på minnet, Eirin :)

    SvarSlett

Populære innlegg