onsdag 10. oktober 2012

To be or not to be?

Det har vært mye diskusjon i det siste om hva som er en god og dårlig bokblogg, om alle blogger har"livets rett" (satt på spissen), om at alt skal være så proft, gjennomanalysert og bra utad. Alle disse utspillene har for min egen del kanskje ikke hatt den beste effekten. Da jeg begynte med denne bloggen, jeg lovte meg selv at dette var et sted jeg skulle skrive fritt på min måte. Jeg elsker nemlig å skrive, men så fort noen legger press på hva/hvordan jeg skal skrive, slik at jeg begynner å overanalysere alt, så er det kjørt. Det finnes flere hjemmeeksamener jeg aldri har klart å levere inn, fordi presset har låst hjernen min. Eksamen på skolen har alltid gått så mye bedre, for der må jeg bare la tankene flyte og la det stå til. Jeg har ikke tid til noe annet! Den siste tiden har denne bloggen båret sterkt preg av skrivesperre (og mangel av tid)

Så da sitter jeg her med bloggen min og tenker. Skal jeg gi det enkelte vil ha? Skal jeg bli flinkere til å analysere det jeg skriver, bejuble mindre mine fantastiske leseopplevelser? Skal jeg svette over tekstene mine i timesvis for å få de så gode og gjennomtenkte som mulige? Eller skal jeg la hjertet mitt styre, la min egen stemme få styre "showet".

Jeg vet sannelig ikke. Jeg er ikke egentlig en person som lar meg diktere så lett, men samtidig så kommer den lille djevelen og setter seg på skulderen min og pirker bort i meg. "Det der kan du ikke skrive," sier han. "Du må trekke frem noe smartere!" "Analyser, analyser, analyser!" skriker den til meg med en grotesk stemme, og jeg kan høre den ondskapsfulle latteren runge gjennom hodet mitt. Den vet jeg hater analyser. Altså, jeg hater ikke andres analyser, men å skulle anta, finne konklusjoner som kanskje ikke stemmer, men bare jeg kan begrunne dem, så... Jeg kjenner det vrenge seg inne i meg. "Jeg vil ikke, jeg vill ikke," skriker jeg tilbake, men jeg når liksom ikke ut høyt nok.

Så da er det O'store spørsmålet, skal jeg finne frem fighteren i meg, skrive det jeg selv vil og ikke bry meg om hva andre mener? For hva liker jeg best å lese av anmeldelser og omtaler? Jo, de ærlige, de som kommer fra hjerterota. Jeg vil lese blogger som får meg til å ville lese flere bøker, blogger som florerer av kjærlighet til god litteratur (i alle sjangre og fasonger) og hat til de dårlige. Jeg vil rope ut at om noen tvinger meg til å lese The Great Gatsby en gang til, så kommer jeg til å slå noen virkelig hardt! Jeg vil rope ut at jeg vil være Ms. Elizabeth og Mr. Darcy kan stjele hjertet mitt anytime! For meg så er blogger som analyserer teksten for mye kun interessante når jeg selv har lest boken. Har jeg ikke lest boken, så vet jeg jo plutselig alt som kommer til å skje, og hva er interessant med det? Det blir jo som å se en krimserie og lese boken rett etterpå. Jeg vet allerede hvem morderen er, hvis ikke manusforfatter har laget en liten twist...

Dette innlegget var egentlig et lite spark i baken til meg selv, kun for å si at jo: Min blogg skal være akkurat det. Min blogg, min stemme, min plass. Vil du komme på besøk, så er du hjertelig velkommen. Det er ikke lesertallene jeg jakter på, men kjærligheten til fantasien, historiene og litteraturen. Dette er min plass, og døren er åpen...

16 kommentarer:

 1. Din var en av de aller første bokbloggene jeg leste, Anja, og du er veldig "skyldig" i at jeg selv sitter med egen bokblogg. Jeg kan kun si: fortsett å skrive akkurat det du vil! Når du vil! Om hvem og hva du vil! Du evner å inspirere, så fortsett du med det, og bruk The Great Gatsby som oppfyringspapir til vinteren. Jeg leser deg uansett ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha :) Så bra at jeg er medskyldig! :) Det var egentlig godt å skrive dette innlegget, for det løsnet veldig på saker og ting. Så hadde jeg ikke vært nødt til å hente barn, trene hund og rydde hus, så kunne jeg tastet på denne bloggen i hele dag!

   Må få meg et ildsted først, for tiden nøyer jeg meg med å rekke tunge til Gatsby når jeg passerer bokhylla... Han ble påtvunget meg som pensum, hjemmeoppgave og eksamen, noe som ikke helt hjalp på vennskapet vårt! Dumme, overfladiske folk er ikke helt min greie ;)

   Slett
 2. Du blir her, Anja! Hilsen tante Sofie ;) Sånn litt mer alvorlig så vil jeg bare si at jeg har utrolig sansen for bloggen din og håper du fortsetter å blogge med din egen stemme og ditt særpreg i lang tid fremover :)

  Jeg har også vært litt usikker, men føler jeg skal holde på den stemmen jeg har. Egentlig ønsker jeg jo å få flere ungdom til å lese(og kanskje flere voksne til å lese ungdomsbøker) og det tror jeg ikke skjer hvis jeg skal drive dype analyser av tekster(ikke at jeg har det i meg heller).

  Marianne: Jeg bruker faktisk Byttet av Amanda Hocking til opptenning... Det er et leseeks, men det er den første boken jeg brenner he he.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Mari , eller Tante Sofie (jeg har skikkelig respekt for den dama der, så tør ikke annet).

   Vi får legge usikkerheten til side og konkludere med at vi kommer til å være her i en lang evighet og spre leseglede over det ganske land (og utland). Leser Julebrevpikene for øyeblikket, og den er ganske inspirerende synes jeg! Mer om den kommer snart ;)

   Kanskje vi skal organisere bokbål? He he... Jeg har et par tre bøker som sikkert kan gjøre nytta...

   Slett
 3. Jeg har også Byttet, men nekter å gi den fra meg til noen av dere! No way, Jose!

  Sånn ellers er jeg Heksa-fan og glad for det :)

  SvarSlett
 4. Jeg vil også si at jeg liker bloggen din veldig godt og det virker som om vi liker litt samme type bøker. Det viktigste er at du selv er fornøyd med det du får ut av bloggen. Jeg ønsker å bli flinkere å formidle bøker og leseglede i jobben min og synes jeg lærer veldig mye ved å blogge. Ikke minst får jeg mye leseglede tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silje, og veldig enig med deg. Det har vært veldig lærerikt. Jeg har utvidet lesehorisonten min (jeg tror kanskje at jeg til og med kan lese litt mer skumle bøker!),jeg har blitt mye mer bevisst på måten bøker har blitt skrevet på, og jeg leser mye mer enn før (med unntak i sommer hvor jeg plutselig hadde begynt og gitt opp en haug av intetsigende bøker).

   Slett
 5. Svar
  1. Takk, det lover jeg å gjøre Melusine ;)

   Slett
 6. Har selv blitt veldig usikker siden denne diskusjonen oppstod og mistet både lysten og gleden ved det å blogge,men har som deg funnet ut at jeg vil fortsette å blogge på min måte. Det vil ikke si at jeg ikke kommer til å utvikle meg eller å gjøre endringer underveis, men det må bli på MINE premisser og NÅR jeg føler for det selv,for det er som du sier MIN blogg,MIN stemme,MIN plass.På det året som har gått siden jeg har blogget føler jeg selv at jeg har utviklet meg. Så det er godt å høre at du skal fortsette på ditt vis og jeg tror det er mange som har tenkt akkurat som deg den siste tiden. Det blir ikke riktig om noen få skulle styre og bestemme hvordan andre skal blogge! Tusen takk for et fint innlegg,Anja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært overraskende hvor mange som har følt det slik! Mange sterke og viktige stemmer der ute. Håper flere kan rette seg opp i ryggen og stå for det de skriver. Vi utvikler oss videre, i vårt tempo. Skulle jeg begynt med dype analyser, så hadde denne bloggen vært død og begravet på null komma niks. Jeg unngikk slikt på skolen så godt det lot seg gjøre (og når jeg ikke kom meg unna, syntes det tydelig at det ikke var min sterke side).

   Slett
  2. Dype analyser er ikke for meg heller og dessuten liker jeg å danne min egen mening om en bok og styrer unna blogger som har disse dype analysene om en bok til etter jeg har lest boken...for ellers vet jeg så mye om boken at det blir unødvendig å bruke tid på den om den aldri er så god.Jeg får tilbakemeldinger fra folk som ikke har blogg selv men liker tipsene jeg gir dem om bøker og takker meg for for at de har hatt en god lesestund. Jeg tenker at det er disse man må fokusere på og bygge videre på,det positive... så får jeg heller leve med at ikke alle liker bloggen min,men det betyr ikke at jeg ikke kan ha en diskusjon om en bok eller at alle trenger å være enig med meg, folk opplever jo bøker forskjellig og det er en god ting.

   Slett
  3. Jeg er veldig enig med deg.

   Selv er det følelsen som boken gir meg som er det viktigste, og den følelsen sitter igjen når jeg tar ut boken. Jeg trenger ikke nødvendigvis huske et ord av hva jeg leste, men jeg husker hva boken fikk meg til å føle. Derfor er det nødvendigvis ikke det at "han gjorde sånn mote henne og det kanskje kunne bety at..." som er det viktigste. Men, jeg har blitt mye mer bevisst på det etter at jeg begynte å blogge.

   Slett
 7. Jeg har hatt småangst for både analyser og klassikere siden skoletiden, men synes bloggingen og ikke minst å lese andre blogger hjelper på det også Så er det forskjell på å analysere dypt og å skrive utilgjengelig og å bli flinkere til å sette ord på hvordan en forfatter bruker språket eller andre virkemidler og hva det gjør med en tekst og andre elementer som kan si noe til en som ikke har lest boken. Det er her jeg håper å utvikle meg, men selvfølgelig i mitt eget tempo og på egne premisser. Det er jo tross alt på gøy vi driver med dette her:-)

  SvarSlett
 8. Så bra at du blir her! Jeg er litt sent ute med å svare deg men det er fordi jeg er en av dem som trakk meg litt unna da denne diskusjonen gikk. Jeg kjente jeg ble usikker både på meg selv og bloggingen. Jeg skriver omtaler og ikke analyser og har ikke så veldig lyst til å forandre på det.
  Jeg liker måten du skriver på og stikker innom for å se hva du mener om en bok både nå og da :-) Stå på!

  SvarSlett
 9. Liker bloggen din kjempegodt og synes det er flott du skal fortsette i samme stil:) Kommer over for det jeg:) Liker bøker som er omtalt fra hjertet, det er som oftest de jeg får aller mest lyst til å lese:)

  Ha en herlig helg!:)

  SvarSlett

Populære innlegg