fredag 8. juni 2012

Boktema: Favorittforfatter på I


Noen ganger er dette boktemaet enklere enn andre, og for en gang skyld trengte jeg ikke sitte å fundere og tenke, ikke en gang kikke i leste bøker. Denne gangen er det en norsk forfatter som hatt dype spor i verdens kultur og som har inspirert mang en kunstner, forfatter eller regissør, spesielt når det kommer til sterke kvinneskikkelser. Hadde spørsmålet vært: Hvilken er din favorittforfatter, så er det fullt mulig denne mannen fortsatt hadde gått av med seieren. Forfatteren jeg snakker om er ingen ringere enn Henrik Ibsen, en av de store norske forfatterne. For meg har han fått en meget spesiell plass i mitt hjerte etter at jeg brukte mye tid på hans liv og diktning på skolen, gjennom oppgaver, lesing av alle hans siste stykker, for ikke å glemme den mest spesielle teateroppsetning jeg noen gang har vært med på, nemlig Ibsenmaskin på Nationaltheatret i 2010 og tilslutt eksamensoppgave basert på Nora i Et Dukkehjem (noe modernisert og plukket fra hverandre for å si det mildt).


De fleste kjenner vel til Et Dukkehjem, Hedda Gabler og Peer Gynt, men skal jeg anbefale en av hans bøker så er min favoritt Fruen fra havet. Ellida er gift med den eldre Dr. Wangel, men trekkes stadig mot havet og den mystiske fremmede som var endel av hennes fortid. Dette er et av de få stykkene til Ibsen som jeg har lest og som har en lykkelig slutt.

Boktema hos Anette er en ukentlig utfordring hos Anettes Bokboble. På siden hennes kan du se mange flere favorittforfattere på I og du kan selv delta.

8 kommentarer:

 1. Har dessverre lest altfor lite av Ibsen, det er jo egentlig synd, men jeg kan jo skjerpe meg.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Har ikke lest noe av Ibsen tror jeg, men har tenkt på det en gang i framtiden:)

  SvarSlett
 3. En kommer ikke utenom Ibsen. Jeg har lest noe av ham, men absolutt ikke nok. Et flott valg! :-)
  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
 4. Så kjekt at vi er to som deler Ibsenentusiasmen :) Fruen fra havet har jeg ikke lest, men den skal leses :) Takk for påminnelsen!
  Ønsker deg en glad helg :))
  Klem fra Pia

  SvarSlett
 5. Flott valg:) Har lest lite av han, trur jeg snuste på et dukkehjem en gang...men bare snuste, hehe:) Ha en flott helg:)

  SvarSlett
 6. Bare vi to som har valgt litt gamle forfattere. Festlig:)

  SvarSlett
 7. Godt valg, desverre har jeg ikke lest noe av vår kjære Ibsen...enda ;)

  SvarSlett
 8. Det er mange år siden jeg leste noe av Ibsen, og siden jeg ikke har lest Fruen fra havet kunne jeg godt tenke meg å gjøre det i nærmeste fremtid. Takk for tips :)

  SvarSlett

Populære innlegg