tirsdag 28. oktober 2014

Bokomtale: Et helt halvt år av Jojo MoyesDa har jeg endelig bukket under for press og lest den veldig populære boken "Et helt halvt år", skrevet av den britiske forfatteren Jojo Moyes. Den har ligget på vent i hele sommer, fordi min mor har insistert på at jeg bare lese den. Jeg har litt allergi mot veldig oppskrytte bøker og drøyer gjerne lesingen til jeg er den siste som leser boken. Men nå fikk det stå til, lånte bøker er alltid greie å få levert tilbake. Så etter 2 dagers lesning har min mor fått tilbake boken sin, og jeg kan følge meg inn i rekkene av de som har lest den.

"Et helt halvt år" handler om Louisa "Lou" Clark, som får jobb hos den handikapede Will Traynor. Will ble påkjørt av en motorsykkel og brakk ryggen for to år siden, noe som har gjort at han er lam i hele kroppen, men kun litt bevegelighet i den ene armen. Men det verste for ham er det psykiske. Will var en meget aktiv og fremadstormende ung mann, som ble frarøvet alt det livet hans hadde å by på. Louisa er en ung jente på 26 år, som ikke helt er typen til å skli inn i alle miljøer. Hun elsker spesielle klær (som strømpebukser med humlestriper på), og hun har ikke helt funnet ut  hvor hun vil i livet. Når disse to personene møtes, spinnes det sammen en flott historie.

Min største skrekk når jeg leser ekstremt populære bøker, er at jeg skal bli skuffet. Hva om jeg er den eneste ene der ute som ikke liker boken! Det ville ikke være første gangen i så fall, men det ender ofte med en følelse av særhet. Nå visste jeg at i dette tilfelle var det enkelte kritiske stemmer der ute, så i hvilken kategori kom jeg til å havne i. Elske eller ikke, det var jo faktisk det store spørsmålet da jeg plukket opp boken. Når jeg samtidig har blitt anbefalt boken av noen som virkelig elkset den, så er det ganske kjipt å måtte medele at man kanskje ikke helt likte den selv.

Så her kommer min endelige dom. likte jeg den eller ikke. Boken ble slukt i mer eller mindre et par jafs, fordelt over to dager. Det var noe litt udefinerbart som trakk meg til historien. Jeg måtte lese videre. Boken hadde en ny friskhet og en letthet over seg, selv om temaet i og for seg er ganske tungt (jeg skal ikke gå noe særlig inn på temaet her, for det vil ødelegge endel av historien for deg som faktisk ikke har lest boken ennå). Men, når det er sagt, så hadde boken noen mangler som gjør at den ikke skårer kjempehøyt. Språket er innimellom litt dårlig. Det er enkelte slurvefeil som dukker opp, om det er oversettelsen vet jeg ikke. Et eksempel på det er: "Jeg løp ut i gangen og dro på meg det par det ene paret!" s. 249. Det er et par ganger en veksling mellom nå- og datid som blir litt forvirrende. Boken er skrevet i førsteperson, og er det noe jeg da sliter med, så er det når det i noen få kapitler skifter til en annen person, men fortsatt er førsteperson. Hjernen min klarer nemlig aldri å henge med på hvem det er som nå plutselig er hovedpersonen.

En ting jeg virkelig savnet i boka, var at Wills kulle ta mer plass! Det er Lou som er hovedpersonen og den er skrevet utifra hennes tanker og opplevelser. Will kunne tilført historien en mye større dybde og jeg sitter rett og slett og føler meg litt snytt. Hvis Louisa hadde snakket mer med han, det de hadde seg imellom hadde blitt en mer sentral del av romanen, så vil jeg tro at flere av de som har kritisert boken kanskje ville ha likt den. Slik romanen er skrevet, så føler jeg at den krafser litt i overflaten på noe som kunne blitt så utrolig mye mer!

Skal jeg konkludere mine tanker om boken, vil jeg si at det er en historie som kommer til å sitte i meg litt, og det var så absolutt verdt å lese den. Men jeg kan ikke slippe tanken på det store potensialet som ligger i denne historien. Jeg føler at forfatteren kunne ha vrengt sjelen min mye mer enn hun klarte og ikke bare underholdt meg.

Jeg føler egentlig at jeg vil si så mye mer om historien, men noe av det viktige med akkurat denne romanen er at du lar deg føre med i historien uten å vite altfor mye i hvilken retning den går, før du er der. Det er vel antagligvis det som er det udefinerbare som jeg nevnte i begynnelsen, det at man ikke vet hvor du skal havne og blir litt overrasket over retningen den tar.


Tørre fakta:
Utgitt: 2013
Forlag: Bastion Forlag
Oversetter: Elisabeth Haukeland
Sideantall: 494 sider (innbundet)
Originaltittel: Me Befor You (2012)
ISBN: 9788290583472
Kilder: Lånt

3 kommentarer:

 1. Jeg er også blant dem som ikke liker å lese bøker som virkelig blir hypet. Men så kom jeg også i den situasjonen at mor maste, så jeg tok fatt. Jeg falt for boken og klarte å unngå å legge merke til noen av de feilene du nevner. Men jeg er enig i at dette temaet kunne blitt behandlet mye bedre og med mye større tyngde. Jeg gråt nesten i slutten og det bruker jeg ikke gjøre :-)

  SvarSlett
 2. Huff, det føles ut som jeg er den eneste som ikke har lest den boka ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjente lenge på den følelsen selv. Du får tenke på at du er med i en eksklusiv, liten klubb ;) He he

   Slett

Populære innlegg