mandag 31. desember 2012

10 på topp 2012

Når vi nå starter på den siste dagen i året, er det på tide å oppsummere årets beste bøker. Egentlig satt jeg først litt igjen med følelsen av at de superfantastiske bøkene hadde uteblitt, men så ser jeg på listen min og observerer at det er gode bøker med her, bøker som virkelig fortjener sin plass. Det er en tydelig rød tråd, hvor det er langt mellom happy ending, smil og latter. I all hovedsak er det menneskesinnet og sorg som dominerer listen, samtidig som det er forfattere som virkelig klarer å formidle det de skriver. Den eneste underholdningen som er på listen, er Fever-serien, men den er til gjengjeld forholdsvis mørk. Vi får se hvilken retning neste år tar! 

GODT NYTTÅR ALLE SAMMEN!


Bøkene er ikke rangert, så rekkefølgen er tilfeldig.

I forbindelse med vårens bokbloggturné, fikk jeg muligheten til å lese denne fantastiske barneboken. Den er skrevet så godt og omhandler barnemishandling fra en venn og et barns ståsted. Mei er venn med Leo. Leo har det ikke bra, det er noe som ikke er helt som det skal i forbindelse med faren hans. Synne Lea skriver mye mellom linjene og mestrer ordene helt nydelig. Anbefales på det sterkeste! Les min omtale her.

Charles Dickens var en virkelig stor forfatter, ingen kan påstå noe annet. Han er en av de som skriver så frydefullt bra at man bare vil ha mer! Dette var faktisk andre gangen jeg leste denne boken, og den var mye bedre den andre gangen. De fleste har kanskje fulgt BBCs serie på NRK i jula. Likte du den, bør du definitivt lese boken. Den er nemlig så mye bedre enn light-versjonen en har fått servert på skjermen denne romjulen! Min omtale finner du her.


Linnea Myhres bok Evig søndag satt meg skikkelig ut denne høsten. Dette var en av de bøkene som bare sneik seg inn på meg etter at jeg leste den og fikk meg til å føle meg litt som pippipen på forsiden. Utrolig ærlig om depresjon og spiseforstyrrelser. Her er min omtale.

Jeg har ofte klaget over at det er altfor mange like fantasy-bøker. Da er det så utrolig deilig når man kommer over noe som er helt nytt og anderledes! Noe man virkelig ikke klarer å forutse eller gjette seg fram til og som man bare kan la se forføre av. Karen Marie Moning har skrevet en serie på fem bøker (hun har nå kommet med en spin-off bok, og det skal komme flere etterhvert) om Mackayla Lane som drar til Irland for å finne svaret på søsterens mordgåte. Før hun vet ordet av det har hun blitt kastet ut i en verden som går rett mot undergrunnen, og hvor hun ikke kan stole på noen. Alt hun trodde hun visste om sitt enkle og beskyttede liv blir røsket opp og ingenting blir som før. Jeg har av en annen grunn ikke skrevet om flere enn første boken, men jeg kan med trygghet si: De blir bare bedre og bedre etterhvert som du kommer utover i serien! Denne leses av alle fantasy-elskere. Her er hva jeg mente om bok nummer én.


Denne boken leste jeg helt nylig, og den kom lett inn på listen min. Jeg liker slike bøker som sier så lite om så mye, bøker som rommer masse følelser og som er skrevet så utrolig vakkert. Enkelte forfattere har virkelig en gave når det gjelder å håndtere ord, og Alessandro Baricco viser virkelig at han har dette talentet i denne lille boken. Her er min omtale.


Dagene er gjennomsiktige av Mirjam Kristensen er nok en liten bok med en fantastisk sammensetning av ord som får deg til å elske historien man leser. Dette er en dypt tragisk bok, da den handler om lille Sofie som mister broren sin i en tragisk drukningsulykke. Den handler om hvordan hun takler dette og hvordan hennes familie takler det. Den er så trist og vakker på samme tid, og jeg hikstet og gråt som bare det innimellom. Alt blir fortalt fra barnets synspunkt, noe som gir meg en sterk opplevelse. Min omtale finner du her.


Hver dag av David Levithan (det var umulig å finne den norske forsiden av boken) er en ungdomsbok ulik noe annet jeg har lest tidligere, og siden jeg hele tiden er på søken etter nye plot, så falt denne i god smak. I Hver dag våkner A opp i en ny kropp hver dag, innenfor en viss radius. Hva når h*n så forelsker seg? Romanen er velskrevet. Jeg var mot slutten veldig nervøs for hvilken retning dette skulle gå. Dette er en bok en forfatteren kjapt kunne ødelagt for meg om han hadde går i "feil" retning. Heldigvis gjorde han det eneste rette etter min mening og fikk meg til å gråte en aldri så liten skvett, og historien satt igjen i meg i et par dager etterpå. Dessverre har jeg ikke rukket å skrive noe om den ennå(!), men jeg lover å få gjort noe med det meget snart. Boken ble så absolutt en av mine nye favoritter.


Monsteret kommer er skrevet ferdig av Patrick Ness, etter en ufullført bok av Siobhan Dowd. Dette er et meget vellykket prosjekt og har blitt en vakker barnebok på mange måter. Den er spekket av fantastiske tegninger samtidig som den tar for seg et meget sårt tema. Kjenner jeg har lyst til å lese boken på nytt bare ved å nevne den her. Her har du min omtale av den.


Dagene før mai er en meget minimalistisk og velkomponert roman av debutanten Sanne Mathiassen. Dette er faktisk den tredje boken fra Bokbloggturnéen som er med på denne listen. Boken handler om ei jente som har mistet sin far, som sørger, føler seg misforstått og som er veldig ensom. Denne boken er en ren fryd, selv om temaet er tungt. Les mer om hva jeg mente om boken her.

Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch er en ungdomsbok jeg leste for et par uker siden, men som jeg ikke er ferdig med å skrive en omtale om. Boken tar for seg temaet 'ung jente forelsker seg i eldre mann', samtidig som den fremhever evnen til å innse ting selv, stole på seg selv og naturligheten i at slikt kan skje en ung jente og unaturligheten i at den voksne viser disse følelsene tilbake. En velskrevet, ekte og ærlig bok.

søndag 30. desember 2012

Lesemål for 2013 og oppsummering for 2012

Denne siden ligger allerede under, men tenkte jeg skulle publisere den offisielt her også.

Nye utfordringer trenger man. Litt lavere ambisjoner enn 2012 føler jeg er på sin plass, slik at jeg faktisk kan klare å fullføre noen av utfordringene for en gangs skyld... I tillegg skal jeg forsøke å lese 70 bøker i Goodreads' leseutfordring også. I fjor gikk jeg for 100 bøker, men pr. 24/12 var det kun 65 bøker lest. Derfor går jeg for et mål jeg fortsatt må strekke meg etter, men som allikevel er mulig å klare.



Jeg gjør et nytt forsøk på å tømme bokhyllen for uleste bøker og fylle den med leste. Jeg har ikke klart det de to siste årene, men i år skal jeg klare det! Jeg går for 30 bøker denne gangen også...

  1. Ready Player One av Ernest Cline
  2. Natten til fandens gebursdag av Max Mauser
  3. Få meg på, for faen av Olaug Nilsen
  4. Tirsdagsdamene av Monika Peetz
  5. Moonraker's Bride av Madeleine Brent
  6. Kafka på stranden av Haruki Murakami
  7. To Kill a Mockingbird av Harper Lee
  8. Flommens år av Margaret Atwood
  9. War Horse av Michael Morpurgo
  10. The Help av Kthryn Stockett
  11. Dårlig karma av David Safier
  12. A Touch of Dead av Charlaine Harris
  13. Gone - Mørke krefter av Michale Grant
  14. Cold Comfort Farm av Stella Gibbons
  15. Alice I Have Been av Melanie Benjamin
  16. Harens år av Arto Paaslinna
  17. 1984 av George Orwell
  18. Emma av Jane Austen
  19. Alkymisten av Paulo Coelho
  20. Øya av Victoria Hislop
  21. Halvgudene av Mari Moen Holsve
  22. Cee Cee Honeycutts reddende engler av Beth Hoffman
  23. Bel Ami av Guy de Maupassant
  24. Misery av Stephen King
  25. Det som er mitt av Anne Holt
  26. Skumring over landskapet av Kazuo Ishiguro
  27. Slangebæreren av Unni Lindell
  28. Isprinsessen av Camilla Läckberg
  29. The No.1 Ladies' Detective Agency av Alexander McCall Smith
  30. Ta vare på mamma av Shin Kyong-Sook

Siden dystopia er min favorittsjanger, går jeg for denne utfordringen i år også. Jeg klarte kun 8 av 15 i fjor. Siden valget står mellom 5 eller 15, så går jeg for 5 stykker, selv om det sikkert blir flere.
  1.  

Jeg fortsetter med mitt forsøk på å lese mer kjente, norske nåtidsforfattere. I 2012 ble det kun Anne B. Ragde og Hans Olav Lahlum. I år skal minst 5 norske forfattere leses...

Jeg skal lese minst to bøker på nynorsk:


Lesesirkel 1001 bøker
Etter den store "fadesen" fra i fjor, som resulterte i kun en fullført bok, og to påbegynte hos Lines biblioteks lesesirkel, så forsøker jeg meg igjen. Heldigvis er det flere bøker på den listen i 2013 som jeg allerede har planlagt å lese, så det lover jo bra. Jeg vet at minst 5 av bøkene skal bli lest nemlig...
  • Kafka på stranden av Haruki Murakami - 27. januar
  • Storm I juni - Irène Némirovsky - 24. februar
  • Northanger Abbey - Jane Austen - 28. april
  • Det røde rommet - August Strindberg - 26. mai
  • To Kill a Mockingbird - Harper Lee - 25. august
  • The Handmaids Tale - Margaret Atwood - 27. oktober
MEN, hvordan har det gått i år? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har nådd noe særlig av målene mine. Tiden har ikke strukket til, energien har ikke strukket til, og jeg gikk litt leselei en periode. Jeg har ikke kommet over nok inspirerende litteratur kjenner jeg, slik at mange bøker har blitt lagt til side og få bøker har blitt fullført. Egentlig kan jeg kanskje ikke klage, for jeg har rukket å lese 65 bøker og det er jo strengt tatt ikke dårlig synes jeg. Men selve utfordringene jeg satte meg står ufullført...

Lese 100 bøker: Som nevnt ovenfor, så klarte jeg kun 65 (kanskje 66 hvis jeg blir ferdig med boken jeg leser nå). Litt enkel matematikk sier at jeg dermed mangler 35 bøker for å nå målet.

15 dystopiske romaner: Jeg klarte kun 8 stykker, nytt forsøk neste år.

Off the Sehlf: Det gikk som ifjor, elendig med målet om å lese 30 uleste bøker innkjøpt året før. For neste år har jeg satt opp bøker som det er større sannsynlighet for at jeg virkelig har lyst til å lese!

Charles Dickens: Jeg har lest Store forventinger (for andre gang) og holder på med A Christmas Carol. Målet var å lese minst 3 romaner, så selv om jeg rekker å bli ferdig med boken jeg leser nå, så... Beklager Mr. Dickens, det var definitivt ikke deg!

Torbjørn Egner: Det hadde vært så utrolig enkelt å lese gjennom Egners bøker, og mange av de har jeg jo her hjemme! Men, jeg fant aldri helt tiden og lysten til det, så da møter jeg 2013 med nok et ufulstendig mål.

Bjørnstjerne Bjørnson: Akk o' ve, det hadde vært minst like enkelt å lest 4 av Bjørnsons verk, jeg har alle liggende. Men, det ble liksom aldri tid og stunder til dette dessverre! jeg fikk aldri åpnet en eneste bok, og jeg som kjøpte hele hans samlede verker på bruktbutikken for nesten ingenting!

The Song of Fire and Ice: Jada, her også gikk det skeis. Heldigvis kan jeg skylde på at disse bøkene har vært bortlånt store deler av året, og jeg har ikke hatt tid til å synke inn i George R.R. Martins fantastiske verden igjen (jeg har allerede lest første bok). Jeg kjenner det frister med å starte opp året med disse.
10 norske, moderne forfattere: Som nevnt tidligere i innlegget, jeg har kun fått lest Anne B. Ragde og Hans Olav Lahlum i år. Bedre lykke neste gang!

Nynorsk: Dette var et mål jeg var sikker på at jeg skulle klare. Jeg har begynt, men de er blant påbegynte, men foreløpig på vent-bøkene. Bedre lykke neste gang! Jeg har Innsirkling og Song for Eirabu som venter blant annet.

Les en debutant: Jeg hadde planer om å bli med på Bokelskerinnens prosjekt om å lese debutanter, men det ble litt for stort for meg med mine altfor få timer!

Lesesirkel 1001-bøker: Her falt jeg helt av, da jeg virkelig var inne i en "jeg klarer bare ikke å lese en bok andre sier jeg skal lese"-humør. Det ble for mye av det gjennom studier, så det ble en 1 1/2 bok. Heldigvis ser neste år lovende ut, for da er det satt opp mange bøker jeg allerede har stående og som jeg virkelig har lyst til å lese.

Så da gjenstår det å se hvordan dette går! På mandag kommer det et innlegg over mine 10 på topp bøker i 2012, så følg med!

mandag 24. desember 2012

God jul!

Da er det på tide å ønske alle en riktig god jul! Jeg har ikke planlagt noen bloggferie, da jeg har flere innlegg på lur til dere... Men julaften blir helt bloggefri, det kan jeg garantere. Så med det sier boknissene mine og jeg GOD JUL, håper det er mange, harde firkanter under trærne deres!

Disse to karene har plassert seg på de neste bøkene jeg skal lese. Den ene har lagt
fra seg boken sin, mens kameraten leser høyt for han fra Harry Potter.

Denne karen tester ut hvorfor Knausgård er så populær, Min kamp 1 er tydeligvis
et velfungerende underlag å lese på.

Storebroren derimot er i et litt mer dystopisk humør...

Denne nissen proklamerer dikt utenfor sitt nye hus...

...mens nissefar forsøker å fylle den allerede overfylte bokhyllen min med flere bøker.

Noen forlenger livet med en god latter sammen morsomme vampyrer.

Ungnissen koser seg med litt fantasy.

onsdag 19. desember 2012

Bok på film: Nyheter uke 51



Det har allerede gått en ny uke og nyhetene tikker inn både her og der. Det er tydeligvis mye spennende i gjære fremover!

Nye postere fra Warm Bodies

Zombie-kjærlighetsfilmen Warm Bodies har fått flere nye postere. Jeg må si jeg likte denne best:





 Ny Tintin-film



Neste år skal en ny film om tegneserie-journalisten Tintin lages, denne gangen med Peter Jackson (mest kjent fra Ringenes Herre-filmene) som har kontrollen. Filmen vil bli å se på kino i 2015.


Snøhvit på spansk

En film som ikke kommer på norskekinoer med det første, er Blancanieves, eller Snøhvit. Dette er en litt anderledes versjon av eventyret, lagt til 1920-tallet. Snehvit er en kvinnelig tyrefekter. Under er det kun teaser traileren, men om du ønsker å se den fulle traileren, trykker du deg inn her. Denne ga mersmak for meg.



Beautiful Creatures

15. februar har filmen Beautiful Creatures premiere her i Norge. Filmen er basert på boken med samme navn, skrevet av Kami Garcia. Her er det hekser og kampen mellom det gode og onde som står i høysete. Kjente fjes er blant annet Emma Thompson og Jeremy Irons. Hovedrollen Lena spilles av Alice Englert.



On the Road
Pesonlig synes jeg det er temmelig irriterende når filmer jeg kunne tenke meg å se, aldri når norske kinoer. En av de er Jack Kerouacs On the Road. Filmen vil derimot bli tilgjengelig på DVD fra 2. januar.



Den tomme stolen blir TV-serie



J.K. Rowlings nye bok Casual Vacancy, eller Den tomme stolen som den heter på norsk, skal bli til TV-serie. Det er BBC som står bak og forfatteren mener selv at boken passer best på TV. Les mer her.

Foreldrene til Daniel Radcliffe sa nei til Harry Potter

Da regissøren av den første Harry Potter filmen kontaktet Daniel Radcliffes foreldre og spurte om han kunne komme på audiotion, sa de først nei! Det var ment at det var 6 filmer som skulle spilles inn i Los Angeles. Svaret deres var at det kommer ikke til å skje. Radcliffe selv var på den tiden lykkelig uvitende om forespørselen. Da det senere ble endret til 2 filmer som skulle spilles inn i England, fikk han lov til å gå på audition og resten av historien kjenner vi jo alle til. Jeg tror det er mange som er evig takknemlig til 'Harrys' foreldre for at de sa ja...

Sprikende meninger rundt Hobbiten

Hobbiten har fått sin dom, og en kan trygt si at det er stor uenighet rundt denne filmen. Terningkastene viser nemlig tall alle tallene mellom 2 og 5! Det er Stavanger Aftenblad som tydeligvis satt filmen i vrangstrupen og kaller blant begynnelsen av filmen en dramaturgisk ulykke. NRK P3s Filmpolitiet derimot er meget fornøyd selv om filmen ble litt langtekkelig enkelte ganger, mens Dagsavisen lurer på om det er for tidlig å sette opp teltet foran Colosseum i påvente av film nummer 2 som kommer i 2014.

Golden Globe 2013
Golden Globe-nominasjonene er klare, og følgende filmatiserte bøker er med:

Beste film: Drama
Life of Pi

Beste kvinnelige skuespiller: Drama
The Deep Blue Sea- Rachel Weisz



Beste film: Komedie eller musikal
The Best Exotic Marigold Hotel
Les Miserables
Salmon Fishing in the Yemen



The Silver Linings Playbook



Best kvinnelige skuespiller: Komedie eller musikal
Salmon Fishing in the Yemen - Emily Blunt
The Best Exotic Marigold Hotel - Judi Dench
The Silver Linings Playbook - Jennifer Lawrence
Quartet - Maggie Smith



Best mannlige skuespiller: Komedie eller musikal
Silver Linings Playbook - Bradley Cooper
Les Miserables - Hugh Jackman
Salmon Fishing in the Yemen - Ewan McGregor

Beste animasjonsfilm
De fem legendene
Hotel Transylvania



Best kvinnelige birolle
Les Miserables - Anne Hathaway
The Paperboy - Nicole Kidman



Beste regissør
Life of Pi - Ang Lee

Beste manus
Silver Linings Playbook - David O. Russell

Best filmmusikk
Life of Pi - Mychael Danna



Anna Karenina - Alexandre Desplat



Cloud Atlas - Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil



Beste originalsang
The Hunger Games - Safe & Sound med Taylor Swift



Les Miserables - Suddenly med Hugh Jackman



Skyfall - Skyfall med Adele



Beste kvinnelige skuespiller i en mini-serie eller TV-film 
Hemmingway & Gellhorn - Nicole Kidman



Beste mannlige skuespiller i en mini-serie eller TV-film
Sherlock - Benedict Cumberbatch
Hemmingway & Gellhorn - Clive Owen

The 17th Annual Satellite Awards 2012
Satelite Award, delt ut av International Press Academy, gir oss et aldri så lite hint at filmatisert litteratur tydeligvis står sterkt da disse har vunnet nesten samtlige kategorier.

Beste film: Silver Linings Playboook
Beste regissør: Silver Linings Playboook - David O. Russell
Beste kvinnelige skuespiller: Silver Linings Playboook - Jennifer Lawrence
Beste mannlige skuespiller Silver Linings Playboook - bradley Cooper
Beste kvinnelige birolle: Les Miserables - Anne Hathaway
Beste mannlige birolle: Skyfall - Javier Bardem
Beste animerte film: De fem legendene
Beste tilrettelagte manus - Life of Pi
Beste originale sang: Les Miserables - Suddenly med Hugh Jackman
Beste filmfotograf: Life of Pi - Claudio Miranda
Beste redigering - Silver Linings Playbook - Jay Cassidy
Beste lyd: Les Miserables - John Warhurst, Lee Walpole og Simoon Hayes
Beste ensemble: Les Miserables

På kinotoppen denne helgen i USA
De 10 mest populære filmer i USA denne helgen:
1. (-) Hobbiten: En uventet reise
2. (2) De fem legendene
4. (1) Skyfall
5. (5) Life of Pi
6. (3) The Twilight Saga: Breaking Dawn 2
10. (-) Silver Linings Playbook

På kinotoppen denne helgen i Norge
1. (-) hobbiten: en uventet reise
2. (1)  Reisen til julestjernen
3. (2) De fem legendene
4. (3) Skyfall
6. (4) The Twilight Saga: Breaking Dawn 2
10. (8) Killing Them Soflyt
14. (11) Tingeling - Vingenes hemmelighet
27. (26) Asterix og Obelix hos britene
34. (24) The Perks of Being a Wallflower
37. (19) Hotel Transylvania


Årets 10 på topp fra Filmweb.no
1. Kompani Orheim
4. The Dark Knight Rises
7. Muldvarpen
9. The Hunger Games

Filmpolitiets 10 på topp filmer
3. The Avengers
6. Muldvarpen
8. Hobbiten: En uventet reise
9. Kompani Orheim
10. John Carter


Filmpolitiets 10 på topp serier
1. Walking Dead sesing 3
6. Sherlock sesong 2
7. Game of Thrones sesong 2


Kilder: NRK, IMDB, Goodreads, Filmweb

tirsdag 18. desember 2012

Bokomtale: Silke av Alessandro Baricco


I bokhyllen min har det stått en bitteliten rød bok i lang tid. Jeg tror at jeg kjøpte den på salg for nesten ingenting. Utover det har jeg ikke hatt noen forventninger eller tanker om boken. Det var rett og slett en som tilfeldigvis ble med meg hjem og som har blitt gjemt og glemt. I min søken etter noe kjapt å lese, fant jeg den og tenkte at jeg fikk la det stå til. Det skulle jeg ikke angre på!

I en time ble jeg bergtatt av denne lille boken og dens utrolige språk og fortellerstil. Hervé Joncour er en fransk handelsreisende fra midten av 1800-tallet. Han reiser rundt i verden på jakt etter egg fra silkeormer som han kan selge i landsbyen hvor han bor. Et år drar han til Japan hvor han møter en kvinne. De snakker aldri sammen, rører aldri ved hverandre, men takket være en liten beskjed fra henne, blir Jancour besatt av denne kvinnen.

En ting er sikkert, dette er ikke en bok du setter deg ned for kun å lese et kapittel. Det er en bok på kun 127 sider, og du kan like godt avse den tiden det tar å lese den der og da. Jeg kan garantere deg at det er verdt den lille stunden av livet ditt. Dette er bok helt anderledes enn noe jeg har lest før. Bare ta skildringen av reisen til Japan. Denne skildres på samme måte hver gang, og motsatt når han drar tilbake til Frankrike. Det blir som et barnerim på mange måter, på en meget poetisk måte.

De skjøv til side et panel av rispapir, og Hervé Joncour gikk inn. Hara Kei satt på gulvet med bena i kors, i det borteste hjørnet av værelset. Han var iført en mørk kappe og bar ikke smykker. Det eneste synlige tegnet på hans makt: En kvinne som lå utstrakt ved siden av ham, urørlig, med hodet i fanget hans, med lukkede øyne og med armene skjult under den omfangsrike røde kjolen som foldet seg ut rundt henne lik en flamme mot det askefarvede sivteppet. Han lot fingrene gli langsomt gjennom håret hennes: det var som om han kjælte med et koselig og slumrende dyr.

Over er Hervé Joncours første møte med kvinnen beskrevet. Kjærlighetshistorien er så minimal og så sterk på samme tid. Det er egentlig litt vanskelig å sette ord på boken. Den må ikke bare leses, den må sanses. For meg som elsker en bok jeg virkelig kan føle, så har jeg herved fått en ny favorittbok. Hadde jeg visst hva som sto og ventet på meg i hyllen, så hadde jeg garantert lest denne perlen mye tidligere.

Boken ble filmatisert i 2001, med bl.a. Keira Knightly i rollen som Hervés kone.



Forfatteren, Alessando Baricco, kommer fra Italia og lever sammen med sin kone og to sønner i Roma. Hans bøker er oversatt til en rekke språk og utgitt i over 20 land. Han fikk sitt gjennombrudd med romanen Rasende kasteller i 1993.
Tørre fakta:
Utgitt: 2010
Forlag: Aschehoug
Oversetter: Tor Fotland
Sideantall: 127 sider (pocket)
Originaltittel: Seta (1997)
ISBN: 978-82-03-21028-0
Kilder: Kjøpt

mandag 17. desember 2012

Smakebit på en søndag: Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch

Denne gangen har det vært en meget utfordrende smakebit, da blogger har vært i dårlig humør og laget alle slags små og store spell! Selv ikke publisering, lagring eller laste opp bilde var vist på dagens agenda. Men endelig fikk jeg viljen min, så her er den!



Denne søndagens smakebit kommer fra boken jeg fullførte i går kveld, nemlig Alt jeg vil er å kysse deg av Charlotte Glaser Munch. Den handler om 14 år gamle Sara, som forelsker seg i faren til nabogutten hun sitter barnevakt for. Dette er en god fortelling om det å sette egne grenser og å finne seg selv.

Mia ser på meg og sukker. Hun har mørke ringer rundt øynene. Er rød og blank på nesen. Jeg blir usikker. Har hun oppdaget at jeg har tittet i skapene? Funnet ut at jeg er for ung til å ta vare på gullgutten hennes?
s. 28
Ellers begynner juelstria å bli en stri... Selvsagt henger jeg milevis bak målet, som vanlig. Pepperkakene er i boks, badet er nesten ryddet. Og det var strengt tatt det... Heldigvis har jeg kun to julegaver igjen, nå venter jeg kun på den berømmelige lønnen. Omregistrering av ny bil og strømregning samtidig lagde et stort sort hull i bankkontoen min, så alt er litt på vent for et par dager.

Ellers er det i allefall sikkert at det blir mange som får harde, firkantede pakker under juletreet! På jobb selges det kilo på kilo med bøker, det pakkes inn til den store gullmedalje og det begynner å bli tomt i hyllene... Når jeg så kommer hjem, så sier det seg selv at det frister mer å lese bøker enn å gnikke og skure i alle kriker og kroker! Men, jula kommer jo som kjent som julekvelden på kjerringa, enten man vil eller ei!

En smakebit arrangeres av Mari hos Flukten fra virkeligheten. Denne gangen spør hun også følgende spørsmål: Hvordan ser listen over påbegynte/ikke fullførte bøker i 2012 ut? Dette er et spørsmål som lager en liten sort sky over mitt hode, for det er jo endel... Men, som den pliktoppfyllende frøken jeg er så skal jeg nok se om jeg ikke får delt følgende liste med dere:
  • Hakawati av Rabih Alameddine (lydbok) - min datter har rotet bort den første CD'en!
  • Muldvarpen av John le Carré (lydbok) - jeg må ha største møyliga tystnad for å klare å konsentrere meg om denne boken er jeg redd...
  • Death Comes to Pemberley av P.D. James - Jeg klarer liksom ikke å finne suget som drar meg i gang. Jeg sliter også med at jeg ikke helt tror på at det er de "ekte" karakterene som ville gjort og sagt som de gjør..
  • Trainspotting av Irvine Welsh - Jeg liker egentlig boken, men begynte på den på feil tidspunkt og har aldri fått kommet i gang igjen.
  • Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant av Jonas Jonasson - Jeg begynte på den av ren nysgjerrighet, men holdt egentlig på med to andre bøker og har derfor satt denne på vent.
  • The Story of Beautiful Girl av Rachel Simon - Jeg begynte i solsteika i sommer, tenkte at denne begynnelsen virket god, for så av en eller annen merkelig grunn miste lysta til å lese videre. Tror egentlig jeg ble sporet av, takket være en annen bok.
  • Hitchcocks utvalgte: Kalde lik - og varme... - Denne begynte jeg å lese på en flytur og har liksom ikke helt funnet anledningen til å fortsette etter at jeg kom hjem.
  • Memoirs of a Geisha av Arthur Golden - Jeg liker boken, men av en eller annen grunn legger jeg den alltid bort fordi det er andre bøker jeg vil lese.
  • I havet er det krokodiller av Fabio Geda (lydbok) - Jeg begynte å høre på denne i bilen, men så ble CD'spilleren ødelagt og jeg glemte liksom litt bort boka!
  • Runesteinen av Anette Riise-Hansen - en barnebok jeg skulle anmelde, og som var så dørgende kjedelig...
  • Heart of Darkness av Joseph Conrad - jeg trenger mer tålmodighet og en lupe for å komme meg gjennom denne tynne flisa av en bok er jeg redd... Tung lesing og liten skrift er lik død og fordervelse.
  • Jane Eyre av Charlotte Brontë - Her er litt av skylden også bitteliten skrift, og det at jeg begynte, ble avbrutt og fikk aldri kommet i gang igjen pga. manglende leselyst akkurat da.
  • The Hunchback of Notre Dame av Victor Hugo - Jeg kom meg aldri forbi det første kapitlet...
  • Forføreren av Jan kjærstad - Jeg skulle lese denne ferdig før serien kom på NKK og kom et godt stykke. Allikevel ble det en pause som fortsatt ikke er over.
  • The War og the Worlds av H.G. Wells - Er det noen som vet hvor jeg har lagt den fra meg?
  • Meg eier ingen av Åsa Linderborg - Jeg likte ikke skrivestilen og har liksom ikke helt overbevist meg selv om når jeg skal bli ferdig med den...
  • Slottet av Kafka - Har ikke helt kommet i gang igjen etter at jeg startet å lese denne på reise... 
  • Cold Comfort Farm av Stella Gibbons - Begynte på denne i min "jeg orker ikke å lese"-periode. Så akkurat traileren til filmen på Youtube, så nå fikk jeg veldig lyst til å lese den ferdig meget snart!
Jeg trodde ærlig talt at lista skulle bli lengre, mye mulig at det finnes glemte bøker her. Men de trenger jeg ikke å tenke så hardt på, for lista er lang og lengre enn lengst er jeg redd...

Populære innlegg